TW
0

L'Ajuntament de Maó, junt amb el suport organitzatiu del GOB, ha introduït dins la seva oferta educativa un itinerari pel famós parc maonès

Susana Mora Humbert
Maó
Des del passat mes de març, es Freginal ha estat de "jornada de portes obertes" per als menuts de cada casa. L'Ajuntament de Maó, junt amb el suport organitzatiu del GOB, ha introduït dins la seva oferta educativa un itinerari pel famós parc maonès, precisament amb l'objectiu de donar a conèixer el valor històric, social i natural d'aquest als alumnes d'entre primer i quart de primària. D'aquesta manera, cada dilluns, dimecres i divendres del mes passat i d'aquesta primera quinzena del mes d'abril, s'han portat i es porten a terme visites guiades pes Freginal. En aquestes visites es compagina l'explicació dels continguts bàsics de l'activitat amb la realització d'una ruta interna pel parc i el desenvolupament d'una sèrie de jocs que fan més atractiva la jornada als visitants.
Itinerari
Un cop reunit el grup d'alumnes a les nou del matí a les portes del parc per la banda de la Costa Deià, comença l'explicació de na Joana Olives -monitora de l'activitat-. En aquesta fase de la visita es dóna a conèixer als menuts quatre pinzellades de la història i de les llegendes entorn as Freginal, així se'ls comenta que aquest era en un inici el barranc més profund de la ciutat de Maó i que per ell passaven les aigües que baixaven fins a baixamar. Se'ls apunta que, era doncs, una zona molt humida i que com a tal es va aprofitar en el seu moment per cultivar horts en ella, horts que van abastir al llarg d'uns quants anys els mercats de la ciutat. Es diu també que la ciutat de Maó va anar creixent fins a l'actualitat, edificant-se sempre en torn del parc i mai en ell, i tot perquè com s'ha apuntat es tractava d'una zona molt humida -en aquest punt es fa un petit incís explicant que l'any 1970 hi va haver una promotora que tenia intenció de construir-hi un aparcament, però el poble es va alçar en contra de la proposta i va obligar a que l'Ajuntament de Maó comprés el terreny i el destinés a la creació d'un parc-. Com a darrer apunt s'explica també que l'origen dels canals i sínies existents en el parc és de reminiscència àrab, doncs, van ser precisament els àrabs els que durant la seva ocupació ens ensenyaren a fer canalitzacions per a l'aigua, i on millor que al parc des Freginal zona humida principal de la ciutat. Finalment, abans d'entrar en es Freginal, es conte als visitants que segons una llegenda, l'any 1635, en Barba Roja va acampar en el parc i que és precisament per això pel que en el seu interior hi trobem una sínia anomenada sa Sínia d'en Barba Roja.
Un cop feta aquesta breu introducció històrica es procedeix a entrar en el parc amb el grup i passejant pel seu interior es passa a realitzar el primer joc en el que s'enganxa a l'esquena de cada nen un cartell amb el nom d'un dels elements configurants d'aquest -així tenim els canals, els animals, les plantes, els horts...-,, l'activitat consistirà en que els petits s'agrupin segons si tenen enganxat al darrere el mateix element, tot i no veure's òbviament quin és el seu.
Acte seguit s'arriba -seguint l'itinerari pautat, que s'allunya del recorregut convencional de la visita ordinària al parc-a la zona de les palmeres canàries, en la que novament, després de l'explicació pertinent- es realitza una activitat consistent en crear cadenes humanes, en les que, aprofitant els cartells que porten els nens encara enganxats a l'esquena, es juga a combinar els elements fins ara estudiats.
La pròxima aturada és en el "bancal" de plantes aromàtiques, en el que es donarà una bossa amb olor a cada alumne per tal de que la relacionin amb una de les plantes que s'hi pot trobar a la zona, explicant-los alhora la diferència entre les plantes exòtiques, les autòctones i les invasores.
Seguint amb el recorregut, ens parem ara a una de les esplanades interiors en la que hi trobem multitud de plantes identificades amb el seu cartell. Un cop aquí, la monitora treu una bossa plena d'objectes que va extraient un a un demanant als visitants que comentin què els recorda cada objecte respecte a les explicacions rebudes -tenim per exemple un mocador pirata que evoca la llegenda d'en Barba Roja, una fruita que recorda l'època d'horts des Freginal, un cartell d'aparcament que ens porta fàcilment a pensar en l'intent de la promotora de construir-ne un en la zona....-.
Finalment, baixant per les pendents pròpies del parc i passant per les encara vislumbrables parets de l'antic barranc, arribem a la zona del safareig en la que es convida als nens/es a fer una reflexió final, demanant-los que és el que més els hi ha agradat de l'experiència i el que menys, motivant-los a tenir cura d'ara endavant d'aquesta zona verda de la nostra ciutat, tal i com en van tenir els nostres ascendents en l'època de 1970.
La visita conclou aproximadament en una hora i mitja, essent doncs les 10'30h, permetent llavors als petits que berenin en el parc i que juguin una estona en el mateix, mentre se'ls facilita una fitxa complementària destinada als mestres, amb l'ojectiu de que si aquests ho consideren oportú, puguin treballar un poc més l'activitat a les aules.
Acollida
Fins a la data, segons ens apunta na Montse Bau -organitzadora de l'event per part del GOB-, han passat pel parc uns tres-cents alumnes, la majoria d'ells de centres escolars de la ciutat, tot i que també s'hi han desplaçat alumnes d'escoles d'Alaior.
Des del Xoc aplaudim aquesta bonica iniciativa en la que es dóna a conèixer aquest meravellós racó de natura que tenim dins la nostra ciutat i que s'anomena Freginal.

IMATGES: A gaudir de la natura!
Divertides imatges de la visita
as Freginal del grup de 4t de Primària
del CC Corazón de Maria de Maó
realitzada el passat divendres 4 d'abril.