FIGURA 1.Tangram

TW
0

Com que prest arriben les vacances de Pasqua i tindràs més dies per pensar et proposam 6 entreteniments matemàtics amb els que passar una estona. Com ja vam fer abans de Nadal, no estan dividits per nivells així que si t'hi atreveixes pots intentar-ne qualsevol. Nota: La setmana que ve et donarem les solucions dels problemes de dia 27-2.

El tangram
El tangram és un joc molt antic que consisteix en formar diferents figures emprant 7 peces (s'han d'emprar totes i no es poden solapar). Les set peces en qüestió són les que apareixen a la imatge1i, si vols, les pots fabricar tu mateix a partir d'una quadrícula de 4x4 caselles.
El que et proposam, doncs, és que intentis formar qualsevol de les figures que apareixen davall les peces. Ho aconseguiràs?

Salta tant com puguis
Construeix un taulell com el de la imatge2(o imprimeix aquest mateix si no el trobes massa petit).
El joc que et proposem consisteix en posar les fitxes que vulguis per sota de la línia marcada i anar "menjant" fitxes per a intentar arribar a les files que es troben per sobre la línia. En cada "jugada" intervenen 3 caselles alineades (en vertical o horitzontal, mai en diagonal) de les quals n'hi ha dues (consecutives) ocupades i una tercera lliure. La primera fitxa salta sobre la segona i aquesta és eliminada (recorda el solitari estrellat de setmanes anteriors). Per exemple, la imatge3.
I el mateix podem fer en vertical.
Per començar, aquest és, lògicament, el parell de fitxes que has de col·locar per aconseguir arribar a la primera fila que hi ha sobre la línia (imatge4).
Sabràs arribar a la segona fila? I a la tercera? I a la quarta?
Intenta en els tres casos anteriors utilitzar sempre el mínim nombre de fitxes.
Intenta, finalment, arribar a la cinquena fila i si veus que es resisteix no et preocupis i deixa-ho estar (ja t'explicarem per què)!!!

Els 10 dibuixos
Cadascun dels 10 dibuixos de la imatge 5equival a un dígit diferent (de 0 a 9). Troba el valor de cada dibuix per tal que el resultat de sumar-los per files sigui el que apareix a la dreta i per columnes el que apareix al final de cada columna.
Nota: Com en anteriors ocasions, és clar que a dibuixos iguals els corresponen valors iguals i a dibuixos diferents valors diferents.

Un quadrat grecollatí
Retalla els 25 quadrats de la imatge6i recomposa'ls en un nou quadrat de 5x5 caselles de manera que a cada fila i a cada columna d'aquest nou quadrat apareguin sempre els 5 nombres i les cinc figures geomètriques sense repetir-ne cap.
Nota: Aquest tipus de disposició s'anomena quadrat grecollatí degut a que en el seu origen els nombres es representaven per lletres gregues i les figures geomètriques per lletres llatines.

Un sudoku una mica especial
Per no posar un dels típics sudokus que s'han fet tan famosos, et proposam que resolguis un sudoku una mica "carregat" (imatge7). Calcula primer el nombre que correspon a cada casella i després veuràs que el sudoku que queda no és massa difícil de resoldre.
Nota: Si hi ha algun símbol matemàtic que desconeguis, demana ajuda a algun dels teus professors.

Amb cinc reines n'hi ha prou
Col·loca cinc reines sobre el taulell d'escacs de la imatge8, de manera que cada casella del taulell estigui ocupada o amenaçada per alguna de les cinc reines.
Nota: Si no recordes com es mouen les reines, demana-ho a algun company, és molt fàcil d'entendre!