El VII Concurs Morfològic de Gallina Menorca i la segona edició de la fira d'aus de l'Illa s'obren dissabte de 10 a 13 hores i de 16 a 19 hores i diumenge de 10 a 14 hores. El lliurament de premis tindrà lloc diumenge a les 12 hores i opten al guardó un total de 30 exemplars.
La Fira d'Aus mostrarà al públic diferents tipus de gallina, com per exemple la gallina de Mos, la gallina de Prat, Fènix, Java, Sebrith, a més d'algunes varietats de la gallina Menorca, com la blanca i la grisa, entre altres. També hi haurà una representació de coloms amb les espècies Zurita, d'Escampadissa, Bastardillo i Alicantí, entre altres. Segons especifica el president d'ASOGAME, Joan Mercadal, associació organitzadora de l'esdeveniment juntament amb IBABSA i la col·laboració de moltes altres entitats, "el certamen cerca la gallina millor dotada, valorant-se la cresta, la barbeta i orelletes a més de la corpulència de l'animal, la inclinació de l'esquena, la forma de la cua i el plomatge", entre altres. Malgrat la puntuació màxima sigui de cent punts, aquelles que superin els 75 ja s'inclouen en el registre de reproductors.
Mercadal assegura que la gallina autòctona es diferencia de la resta d'espècies per la seva elegància gràcies a la lluentor, que no passa desapercebuda a cap col·leccionista d'aus. El president creu que aquesta peculiaritat l'ha feta mantenir-se en el mercat, esmentant Andalusia, que la té catalogada com a au ornamental. És també un exemple d'aquesta transcendència de la gallina de Menorca arreu de la Península, així com a nivell internacional, la obtenció del primer i segon premi d'un concurs nacional celebrat a Osca, així com l'elecció com a millor gallina lleugera a nivell internacional en un certamen celebrat a Biscaia. Així mateix, assegura que des del centre de cria de l'Associació s'està fent un estudi de la vida productiva de la gallina, tenint en compte que fins el moment s'havia obviat aquesta vessant de l'animal. Mercadal recalca que l'objectiu central de l'associació "és que sense perdre la morfologia es pugui obtenir una gallina de major producció". Aquest estudi s'ha iniciat de forma individual i les primeres mostres són molt heterogènies. Joan Mercadal indica que hi ha gallines que ponen un ou setmanal, mentre que n'hi d'altres que n'arriben a produir set. "Eliminant les menys productives, podríem arribar a fer una gran passa". Posteriorment a aquest estudi, l'Associació preveu dur a terme una reproducció amb un pedigrí per comprovar si les bones característiques dels antecessors es conserven en els fills. Per altra banda, Mercadal insinua que, malgrat encara no s'hagi comprovat, hi ha indicis que en el segon any de posta els ous augmenten de mida, fins els 60 grams. El president també és conscient que malgrat voler recuperar aquesta productivitat, hi ha gallines "industrials" que poden arribar a pondre 300 ous a l'any respecte als 170 de la gallina Menorca.
Cal recordar que l'Associació compta amb 38 associats i està activa des del 2001, després que el Consell insular encomanés l'elaboració d'un cens sobre l'estat de la gallina Menorca i descobrís 200 exemplars amb només algunes traces de la raça. Avui en dia la recuperació és gairebé total gràcies a la cria i la selecció. Mercadal calcula que a l'Illa hi pot haver unes 500 cries amb orígens coneguts, a més d'uns 320 reproductors censats. En el centre de cria actualment hi ha unes 60 gallines joves a disposició del client i 30 galls, a més de les 180 gallines elegides per a l'estudi de producció i una sèrie de reproductors. En total hi ha uns 300 exemplars.
Concurs de mardans
En els porxos exteriors del recinte firal i de forma paral·lela al concurs de la gallina Menorca, es celebrarà el primer Concurs Morfològic de Mardans, organitzat per l'Associació d'Ovella Autòctona de Menorca.
Menorca | Migracion
L'elegància de la gallina menorquina, a concurs
Es Mercadal acull aquest cap de setmana el certamen per elegir la millor au i el primer concurs morfològic de mardans
También en Menorca
- El dueño de una tienda de antigüedades de Maó, acusado de vender animales protegidos
- El cáncer de hígado puede desarrollarse por varios factores: el alcohol no es el más determinante
- Reaniman a un hombre de 52 años en parada cardíaca en Ciutadella
- Detenido por acosar a una vecina en Maó y clavar un cuchillo en su puerta
- Que una lectora quiera hacer ver a los lectores de «Es Diari» que...
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.