La investigació arriba quan es compleixen els 725 anys de la descoberta de la imatge al turó | Víctor Pons Arnau

TW
5

La llegenda conta que els frares mercedaris que habitaven la possesió de Llinàritx descobriren miraculosament Nostra Senyora del Toro guiats per un brau que els obrí camí fins a un refugi rocós on trobaren la imatge. Era el 1290 i enguany es compleix el 750 aniversari de la descoberta de la que és patrona dels menorquins, trobada al turó més alt de l'Illa. Coincidint amb l'efemèride, Víctor Pons Arnau (Maó, 1985) presentarà, aquest dissabte a les 12 hores, en un acte públic que tindrà lloc al Santuari del Toro, l'estudi d'investigació històrico-científica de la talla i que com a conclusió constata que es tracta d'una de les representacions de la Mare de Déu més antiga de Balears. I és que poc sabíem els menorquins sobre una peça d'important valor en l'art religiós a les Illes i de fort simbolisme dins la comunitat de l'Illa.

Llicenciat en Belles Arts, Víctor Pons ha realitzat la investigació com a tesina de final de màster en Restauració de Béns Culturals de la Universitat Politècnica de València.


Original o reproducció?

Aquesta pregunta es desvetllarà en l'acte de presentació de l'estudi aquest dissabte, en el sentit de si es tracta d'una imatge duita per les tropes d'Alfons III després de la conquesta de l'Illa (1287) o bé és una reproducció de l'original, després de què la imatge quedàs destruïda per un gran incendi documentat el 1522. Sigui una imatge del segle XIII o del segle XVI el que sí és cert és que és de les talles de la Verge més antigues de l'arxipèlag.

Per determinar-ho, Víctor Pons ha investigat durant dos anys arxius i documents, ha estudiat detalladament la imatge i l'ha radiografiada per obtenir reveladores dades.

[Lea la noticia completa en la edición impresa o en Kiosko y Más o My News]