Després de la missa solemne a la Catedral, a les 12.25 hores, la imatge de Sant Antoni sortí de la Porta de la Llum del temple, a les espatlles de quatre portadors. La plaça de la Catedral era plena a vessar de gent i la processó inicià el seu recorregut. Els tres regidors dalt cavall anaven al capdavant, seguits de la Banda de Música, el clergat, la imatge del patró de Menorca, el bisbe, i la Corporació municipal i autoritats, entre les quals destacà l'absència de representació del Govern balear.
La comitiva cívico-religiosa va recórrer el carrer del Roser fins a la plaça d'Artrutx, on es topà amb una protesta de la marea verda. La comitiva arribà a la plaça de ses Palmeres a les 12.45 hores. Estava atapeïda de multitud.
El regidor més vell d'edat dalt cavall, Jaume Florit, lliurà el penó de Sant Antoni a la regidora més jove de la Corporació. Llavors, Noemí Camps Villalonga, acompanyada pels dos macers municipals, es dirigí fins la rajola de la Tau, damunt la qual protagonitzà l'acte dels Tres Tocs. El gest recorda els llegendaris tres cops que donà el rei Alfons III perquè li obrissin les portes de la murada de la ciutat musulmana. La curiositat és que potser és la primera vegada que una regidora en estat de gestació protagonitza els Tres Tocs en la història de la festa.
Tot just es sentiren els tres cops a terra, entre un gran silenci, la Banda de Música interpretà breument l'himne nacional. Es sentiren tímides xiulades, mentre una persona cridà l'atenció de tothom quan amollà «Viva España» des d'una finestra. Anècdotes a part, la processó continuà enfilant cap el Carrer de Maó, mentre el clergat entonava el cant d'acció de gràcies del "Te Deum".
Sentint la campaneta
La tradicional processó anava precedida pels tres regidors muntats dalt cavall. A més de Jaume Florit, enguany han participat els populars Francisca Marquès i Pedro Gener. La comitiva s'endinsà pels carrers més antics de la ciutat, tot rememorant el recorregut fet pel rei Alfons III, mentre la imatge de Sant Antoni es feia sentir al seu pas amb la renou de la campaneta del seu bastó, acompanyat pel porquet.
La processó arribà a la Catedral per desfer-se a continuació, després de cloure el cerimonial. Assistiren batles de l'Illa, consellers i altres autoritats, amb la presència del president del Consell, Santiago Tadeo.
Després dels actes cívico-religiosos, la multitud aprofità per passejar pel centre de Ciutadella. La de Sant Antoni és una festa que a la ciutat es viu amb solemnitat, i molts aprofiten per penjar a les finestres ja sigui la bandera quatribarrada o l'espanyola, segons ideologia.
També va ser una jornada de moltes visites i retrobaments familiars, de felicitar als Tonis i Tònies, molt abundants a Ciutadella, tenint en compte que el sant eremita no només és el patró de Menorca sinó també és el patró dels ciutadellencs.
Protesta
La processó de Sant Antoni també es va tenyir de verd. En arribar a la plaça d'Artrutx, els representants polítics es van topar amb una protesta silenciosa de membres de la marea verda que, convocats per les xarxes socials, van voler demostrar el seu desacord per les polítiques educatives que s'estan impulsant a les Illes.
Els manifestants eren pares i mares, professors i mestres, fillets i ciutadans que vestien camisetes o bé portaven globus verds, com també enlairaven alguna pancarta demanant «Acord per l'Educació». La protesta es desenvolupà de forma pacífica i silenciosa, sense que es produís ninguna incidència. Algunes de les autoritats respongueren amb mirades llargues, indiferència o gestos de complicitat, segons la posició política. La consellera balear d'Educació, Joana Maria Camps, no assistí ahir a la processó, tot i que sí hi va ser present la delegada insular, Maite Torrent, en la seva condició també de regidora municipal.
17 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Abans que polititzessin la vaga amb banderes d'una altra regió i símbols que a Menorca són nacionalistes jo també recolzava la vaga i per cert que l'autonomia més endeutada d'Espanya en termes absoluts i amb diferència és Catalunya. Ni Sant Antoni ni Sant Joan son festes per protestar, tenen 362 dies més a l'any per fer-ho.
Jutipiris, a veure si us decidiu: - Quan fan vaga, malament perque fan vaga i deis que això no es la manera. - Si fan una manifestació silenciosa i pacifica: també malament.Que voleu? Que manifestin el seu desacord cantant a la dutxa? Esta clar que si. El que molesta als del PP radicals es que no heu conseguit amedrentar als profesors, pares i alumnes amb la prepotencia i l'autoritarisme.Dius que abans els donaves suport i ara ja fan oi...que ha canviat? - Han tornat a baixar els alumnes per aula? NO - Han tornat a aumentar els professors de suport per a alumnes amb necessitats que van treure? NO - Segueixen aplicant el TIL de manera inviable i erronea? SI - Segueixen deguent una fortuna als proveidors de les escoles? SI - Segueixen amb els expediens que ja s'ha demostrat que son arbitraris i injustos? SINo ha canviat res. Per tant la protesta tampoc ha canviat. Es exactament la mateixa que quan dius que els donaves suport. L'unic que fan es seguir mostrant als politics que no els faran callar fins que no es facin les coses com toca. I açò fa molt de mal als del PP, que no te arguments per defensarse mes alla de dir que açò es una vaga politica. I jo demano: - que te de politic que el meu fill no tingui el profesor de educacio especial que necessita i que l'any passat si que tenia? - que te de politic que el meu fill siguin 28 dins l'aula en lloc dels 25 que eren? - que te de politic veure que el TIL com esta plantejat es una burrada?Desde aquí FORÇA PROFESSORS!
Alguns vam pensar amb la honestedat de ses protestes dels docents i les vam donar suport. Avui me fan oi! S'espectacle de sa processó de Sant Antoni ha posat en evidència que no tenen cap tipus d'escrúpol a s'hora de desprestigiar aquesta festa i ferir els sentiments de molts ciutadellencs. Allà hi havia en Mateu Martínez del PSM, el comunista Joan López Casasnovas o la exregidora del PSM, Joana Triay, amb els seus globus verds. Aquesta protesta és una protesta polìtica. Aprofiten sa Festa de Sant Antoni per fer batalla política. Han perdut completament els papers.
Jaume, la comunitat més endeutada per habitant és Extremadura.Catalunya genera una quarta pert dell PIB espanyol i té un dèficit fiscal insòlit, bé insoli no les balears s'emporten el trist primer premi.Pero bé tu i jo seguim discutint sobre Cataluny i ens oblidem de qui s'emporta els doblers.
Si Tio pep, tu mira cap a Barcelona i veuràs com els nacionalistes Pujol, Mas, Millet i companyia han convertit Catalunya en la comunitat autònoma més endeutada d'Espanya i per això han de distreure al personal amb independències i rotllos no sigui que si s'adonen del desfalc els treguin a coces
El decret de trilingüisme l'haurien d'aolicar al sr, Bauzà.Un momiñíngüe exigint el trilingúisme per eliminar sa llengo balear.i tots els vinguts de fora i els senyorets que viuen fora fent la claca.Prohim la quatribarrada pero la rojigualda i el pollastre ben presents.Els catalans tenen menys dèficit fiscal que nosaltres i es revolten, naltros ens revoltem contra els catalans mentres ns roben els doblers els lladres de gomina .
Sa veritat és que jo al principi apoiava als mestres i era dels que deia que era un desastre tot. Dia que passa i veig que fan els mestres i els representants polítics que apoien als mestres, tenc clar que estava equivocat. Ells m'han fet obrir els ulls i lo que era un apoio meu cap als mestres, s'ha convertit amb un tema polític i sa veritat, me fa pena. Fa pena veure com volen imposar el seu punt de vista i me fa rabia ja que son els que eduquen universitariament els meus fills i jo no hi puc fer res. Ahir va ser penós el que van fer i els que estavem esperant a sa plaça de ses palmeres, veiem la cara de la majoria de gent que era de vergonya.
Menorca ben espanyola i doblegada al PP, però sense doblers per hospitals,escoles,aturats,serveis socials,infraestructures,...Anem enviant impostos que no tornem, i a sobre, amb gran devoció!Amb l'enganya-bobos de l'anticatalanisme ens l'han ben fotuda des de Castella. Mirem cap a Barcelona, mentrestant els doblers viatgen cap a la capital del Imperio Español!
... La toma de una ciudad por tropas fanáticas cristianas, con el consiguiente baño de sangre, es un hecho conmemorable, pero no festivo. En primaria se siguen enseñando por éstas fechas que sant Antoni venció al dimoni al 31, y el ciutadellenc musulman, aborígen extinto por el genocidio, sale por la puerta de atrás de la historia. La fiesta de Menorca hace tiempo fue tomada por el clero, y a la ciudadanía nos queda mirar y debatir sobre la banda sonora de los tres tocs.
Quien ridicul de manifestación silenciosa, quants de pares amagats darrera un globu verd...i darrera els seus fills