Expectació. La plaça i els seus voltants s'ompliren d'avis, pares i fillets desitjosos de veure els Llumets. - Gemma Andreu

TW
0

Enguany, els Llumets tampoc han faltat a la seva cita anual amb els maonesos. Tot i que dissabte, el mal temps en va fer de les seves, finalment, els follets que cada any encenen l'enllumenat nadalenc, han complert amb la tradició i han tornat a baixar de les alçades per omplir d'alegria i il·lusió els carrers de la ciutat.

Eren prop de les sis i mitja del capvespre quan a dalt del campanar de Santa Maria es van veure quatre personatges saludant el nombrós públic que els esperava a la Plaça Constitució. Eren els Llumets, que enguany s'han fet pregar més de l'habitual. I és que dissabte «el fred i la pluja van fer que no es volguessin refredar i ho van deixar per dijous», explicà el follet encarregat d'anunciar als més petits, ara sí, l'arribada dels Llumets.
l'origen
El mal temps de l'altre dia no era cosa nova per als Llumets. De fet, el seu origen ve, precisament, «de set dies de temporal de fred i vent» que fa molts anys van fer que durant una setmana els maonesos no poguessin ni sortir de casa.

En aquells temps, «a l'Illa del Rei no hi havia ni cap rei ni cap reina», sinó «els grisos», uns personatges malcriats, sense pares ni mares ni educació, vestits de gris i amb picarols a dalt del cap.

La tempesta va impedir que arribés a Maó el vaixell que duia l'oli per a l'enllumenat nadalenc, i l'esperit nadalenc quedà trist. Però una pluja d'estrelles va fer que una d'elles caigués sobre l'Illa del Rei, tot impregnant de llum els grisos.

Llavors, veient la tristor dels fillets, aquells Llumets van escampar una pols lluenta sobre Maó, retornant l'alegria del Nadal a la ciutat, uns fets que des de llavors s'encarreguen de repetir quan s'acosten aquestes dates.

Amb l'acte d'ahir es va encendre l'enllumenat de la plaça, completant així l'encesa del centre de Maó.