Cada any hi ha jornades per conscienciar de les dificultats dels cecs

TW
0

La ONCE està d'enhorabona. Les efemèrides pel seu 75 aniversari i pels 25 anys de la Fundació ONCE estan derivant en nombrosos reconeixements, com el premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia o la Medalla d'Or de les Illes Balears. Guardons que expressen l'agraïment de la societat cap a una feina que cerca el benestar per a les persones amb problemes de visió.

Com expliquen la presidenta del Consell Territorial de la ONCE a Balears, Marí Carmen Soler, el director de l'agència de Menorca, Juan José Villalonga, i el conseller territorial a Balears, Jesús Arcos, la Organización Nacional de Ciegos Españoles es creà el desembre de 1938, i a Menorca arribà una dècada després.

En la seva fundació, l'entitat declinà rebre pensions, però sol·licità una llicència per al joc, per crear uns sortejos que serien la seva subsistència. El 8 de maig de 1939 es feu el primer sorteig, i el 922 fou el primer número guanyador.

Des de llavors, la col·laboració ciutadana, participant en els jocs de la ONCE, serveix perquè l'entitat creixi dia a dia, i cada cop pugui oferir més serveis.

Atenció a Menorca

A Balears, la ONCE té 1.275 afiliats, 96 dels quals són a Menorca. Aquí, la ONCE té un servei d'atenció psico-social, amb un treballador social i un psicòleg que atenen a tothom que es dirigeix a l'entitat i que ho precisa.

Primer es fa una valoració de les necessitats de cada persona, amb un pla individualitzat i recomanant diferents actuacions. Així, hi ha un programa de rehabilitació integral, per mirar d'aprofitar al màxim la visió que encara es pugui tenir, o s'afronta una rehabilitació bàsica per a l'absència total de visió.

També es valora si fa falta formació, i després es procura la reinserció laboral, ja sigui treballant a la xarxa de venedors (a l'Illa n'hi ha 49), o en empreses. Per fer-ho possible, de forma gratuïta, la ONCE adapta el lloc de feina.

A més, hi ha altres serveis, el d'atenció educativa, amb un docent que itinera pels centres educatius per atendre els diferents casos que hi hagi; garantir l'accés a la informació a través d'aplicacions informàtiques; el bibliogràfic, amb més de 78.000 títols adaptats al braille, i el de videoteca, amb pel·lícules amb Àudio-Descripció (amb narracions descriptives per explicar l'escena del film quan no hi ha diàlegs).

També hi ha diferents serveis per a persones majors, s'organitzen viatges socials adaptats, es fan trobades de gent gran i excursions, entre altres iniciatives.

Un altre dels pilars fonamentals són les campanyes de conscienciació, per fer visible que les persones amb problemes de visió també viuen en aquesta societat i que, per tant, precisen d'un entorn adaptat.

A més, també reivindiquen que les persones no són discapacitades, sinó que tenen altres capacitats, i que aquestes s'han de posar sempre en valor, sempre en positiu.