Esclata-sangs forasters. L'absència de bolets aquesta temporada a Menorca fa que les botigues ofertin producte foraster i a preus alts. Ahir a la plaça des Mercat de Ciutadella es podien aconseguir esclata-sangs a 16,50 euros el quilo i gírgoles a 6,95 euros el quilo. El consumidor encara haurà d'esperar per tastar bolets menorquins. - Josep Bagur Gomila

TW
0

La manca de pluja està retardant l'aparició dels bolets, en una tardor excepcionalment seca i calorosa. Si no plou els bolets no surten, i si no hi ha aigua no hi ha bolets. I és el que està passant als boscos i marines de l'Illa que en aquestes alçades ni tan sols tenen pebrades.

Segons els entesos consultats, per una bona temporada de bolets és convenient que plogui a mitjan o final d'agost i que durant el setembre i octubre les pluges siguin continuades. Això no ha passat enguany, amb un dèficit important de pluges en els darrers mesos. Els fongs hi són davall la terra, però no fructifiquen fins que no es donen les condicions d'humitat idònies.Els fongs comestibles més preuats a Menorca són els esclata-sangs, les cama-seques i les gírgoles i a dia d'avui encara no es troben pels camps de Menorca.

El biòleg Tòfol Mascaró explica que la data habitual per collir els bolets sol ser a principis de novembre, quan la dita popular diu «Per Tots Sants, aglans, murtra i esclata-sangs». Però enguany serà difícil que se'n puguin collir. Comenta que per molt que arranqués a ploure ara, l'aigua hauria de ser continuada. Així i tot haurien de passar unes tres setmanes per poder veure els primers bolets.

Sense anar més lluny, l'any passat per aquestes dates ja es collien bolets comestibles. «Primer comencen els ceps, segueixen les pebrades, els esclata-sangs, les cama-seques i els picornells, es van succeïnt o es sobreposa la seva aparició».

Mascaró diu que «és necessari que plogui prou, que la terra agafi saó, que no faci vent i no arribi el fred de cop». Normalment, per Nadal i Sant Antoni s'atura la collita de bolets perquè és quan arriba el fred, un dels seus principals enemics dels bolets. No obstant, el biòleg assenyala que hi ha hagut anys en que el gener s'han pogut fer bones collites. Mentre, qui no tengui espera, té l'oportunitat de poder aconseguir a les botigues esclata-sangs i gírgoles forasters, ara bé, a uns preus bastants elevats i no tan saborosos.