Observador. Toni Arcas analitza amb detall el paisatge abans d’agafar el pinzell i tacar la tela - Gemma Andreu

TW
0

Toni Arcas (Palma de Mallorca, 1962) exposa, fins el dia 13 d'agost a la galeria Argos, la seva obra paisatgística -marines i entorns rurals- realitzats amb la tècnica d'oli. Vaig tenir el gust de visitar aquesta exposició acompanyada del mateix artista, qui em va anar explicant com treballa. Les obres són el final d'un llarg procés de creació artística, que comença amb l'observació a diferents hores del paisatge triat fins el moment en el que ho pinta "in situ". Aquesta és la darrera passa, és el resultat d'aquest procés creatiu.

L'obra d'Arcas és de primera impressió, no realitza modificacions. Si no li agrada com queda, en fa una altra. És per això que la seva pinzellada -molt diluïda- dóna la sensació de respirar, de transparència. Proposa un joc a l'espectador, qui ha de finalitzar l'obra quan la mira, i és per això que semblen inacabades. Participar d'aquesta manera fa que l'observació sigui més atenta. La pintura li permet expressar el que veu, evoca els paisatges a través de la seva mirada.

Segons el paisatge hi ha més o menys definició. Trobem cases amb les línies molt clares, i d'altres que són una simple pinzellada de volum, i el mateix passa amb els velers en el cas de les marines. Els colors imperants són els que caracteritzen la nostra illa: diferents gammes de blaus, verds i blancs. Aquest cromatisme et fa reconèixer paisatges a la primera, com passa amb els tons ocres de la costa nord de Menorca, així com altres indrets com Torret, Binibèquer, l'Illa Pinto, l'Illa del Rei... La llum intensa i clara afavoreix aquesta definició cromàtica. Si ens fixem en petits bocins dels seus quadres, podem veure que s'apropen a l'abstracció, on l'artista també s'hi troba còmode.

L'exposició ens passeja per uns entorns naturals amb l'urbanisme ben integrat. Les casetes blanques formen part del tot, els velers naveguen amb calma per una mar blava i tot resulta equilibrat. Així és com ho veu en Toni Arcas i així ens ho mostra.