El poble des Castell ha donat per finalitzades les seves festes de Sant Jaume, després de dos dies ben intensos en què cavalls i cavallers han estat els protagonistes.
La segona jornada va començar ben dematí, quan la fabiolera, Cristina Fullana, va iniciar el replec d'una qualcada en la que el cavaller més jove va ser Marino Rodrigo, de només 12 anys. Instants després va començar també la diana florejada, amb en Jaume i na Roser, i els gegants des Castell i de Maó.
Una vegada la comitiva va estar formada, va ser el moment d'anar fins a l'Església del Roser, per celebrar la Missa de Caixers. A la celebració hi van assistir diverses autoritats, el director insular de l'Administració General de l'Estat, Javier López Cerón, els diputats al Congrés, Guillem García Gasulla i Joan Carles Grau, la senadora per Menorca, Juana Francis Pons Vila, el president del Consell, Santiago Tadeo, i la consellera insular de Turisme, Salomé Cabrera.
També hi va haver presència de representants d'altres municipis. Des de Ciutadella van venir l'alcalde, José María de Sintas, i la regidora de Festes, Esperança Juaneda; i de Maó, la batlesa, Àgueda Reynés, i el regidor Mateu Ainsa. En darrer terme, també va ser present a l'acte el comandant de la Base Naval de Maó, Germán Seoane-Pampín.
En els darrers instants de la celebració, el caixer capellà, Joan Miquel Sastre, que oficià la missa, va recordar les persones afectades pel "tràgic accident de tren de Santiago de Compostela", i va demanar un minut de silenci per les víctimes. Igualment, no deixà passar l'oportunitat per felicitar a tots els "jaumes", que ahir celebraven la seva festivitat, com el propi president del Consell.
Eren les 12.05 quan el caixer fadrí recollia novament la bandera i la comitiva començava a sortir del temple. Va ser llavors quan hi va haver el llançament de la gran traca, que servia per iniciar la "davallada", acompanyats pels gegants i la música de la Banda de l'Agrupació Musical de Ciutadella, que amenitzà el pas amb les Frases Menorquines.
La "davallada" era el moment esperat del matí. Bona prova d'això era el gran ambient que hi havia a l'exterior de l'església, i al llarg de tot el Carrer Victori, així com també dels carrers que el creuen.
La gernació reclamava "aigua" als veïns de les cases del carrer, amb frases com "No siguis rata, que l'aigua va barata". Així, les peticions foren satisfetes amb ruixades continues des dels pisos més elevats. La disbauxa era total i, fins i tot, hi va haver diversos intents per aixecar castells humans.
Per recórrer els poc més de 300 metres del Carrer Victori, la comitiva va tardar més d'una hora. Així, al voltant de les 13.15 hores, els caixers van tornar a pujar als seus cavalls, i just deu minuts més tard, el caixer fadrí, José Benejam, ja era a les portes de l'Ajuntament. Allà va fer entrega de la bandera al regidor Florencio Conde, per tal que el penó es pogués penjar de la façana de les Cases Consistorials durant el jaleo.
Jaleo
A les 13.34 hores, el caixer batle, Lluís Camps, i el caixer capellà, Joan Miquel Sastre, es presentaren davant de la Banda de Música, que va començar a interpretar les primeres notes del jaleo.
Sota un sol ben potent i una temperatura prou elevada, els cavalls van anar entrant a la plaça, oferint al nombrós públic belles estampes. L'acte va acabar amb l'entrega de les canyes verdes i les culleretes de plata als membres de la qualcada.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.