Les manetes del rellotge a la façana de l'Ajuntament des Castell senyalaven les vuit i mitja quan Jordi Moya s'apropava a la part frontal de l'estrada per exercir l'ofici de pregoner davant dels veïns des Castell reunits per rebre les festes de Sant Jaume. Una responsabilitat que ha portat amb notable emoció, mentre recordava la seva infància als carrers del poble on es va criar.
"Quan era petit Es Castell era com un gran parc temàtic. Teníem molta llibertat per fer el que volguéssim, però també molt de respecte per la gent gran". Uns records amb els que no s'ha privat de bromejar comparant-los amb les maneres de viure d'avui dia: "Record que l'informació volava pel poble sense necessitat d'internet ni noves tecnologies".
Moya va aprofitar per convidar al trio de veus i guiterres "Arrels de Menorca", vells amics de la seva família, que van aportar fluïdesa al pregon interpretant algunes de les cançons més conegudes del seu repertori. La antiga botiga de "Can Morey" regentada pels seus avis va ser anomenada també, al costat d'idees tant en voga actualment com la del treball constant i la necessitat d'estrènyer-se el cinturó: "La botiga dels meus avis era com les botigues dels "xinos" d'avui dia. No tancaven mai i treballaven fins i tot fora dels horaris d'obertura al públic".
El reconegut metge va aprofitar per agrair l'oportunitat d'haver estat el primer en cursar estudis universitaris de la seva família, alhora que recordava la seva arribada a l'Hospital Universitari John Hopkins als Estats Units. "No valoram el que tenim fins que ho perdem", va afirmar just abans que comencés a sonar el clàssic "Escolta es vent". Moya va prendre la recta final del pregó sorprenent als assistents, canviant el català per el castellà, per parlar de la importància del trilingüisme a Menorca.
L'ús de català, castellà i anglès serà, segons les seves paraules, la clau de l'èxit d'una comunitat en la qual el turisme és una de les principals vies de desenvolupament. Amb aquestes paraules, el pregoner va fer una crida a la unió, i a la valoració dels aspectes positius des Castell, amb l'objectiu de "treure endavant el poble". Volent predicar amb l'exemple, Moya va canviar un altre vegada d'idioma per acabar el seu discurs en anglès, mentre els "Arrels" sonaven "Poble".
El pregoner d'aquest any va tancar la rebuda de les festes convidant a la seva mare, la seva germana i la seva esposa a l'escenari, "les dones més importants de la meva vida", abans que comencessin a sonar els primers acords i melodies del tema "Menorca".
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.