Presentació. Maties Sansaloni i Francesc Ametller, ahir a Fornells - Jaume Fiol

TW
0

Ha arribat el dia de poder gaudir del que fins aleshores és el projecte artístic a l'aire lliure més important de Xibau. La galeria de Ferreries inaugura avui a Fornells el seu passeig d'escultures vora la mar. Una convocatòria que aproparà l'art a visitants i residents durant tot l'estiu.

El galerista Maties Sansaloni presentà ahir la iniciativa als mitjans de comunicació. Un acte que comptà amb la presència del batle des Mercadal, Francesc Ametller. La proposta, de la qual n'és comissària Anna Maria Bagur, és una decidida aposta per la cultura de la mà de gairebé una vintena de creadors que intervindran amb els seus volums -fins a principis d'octubre- en el passeig del port de Fornells.

La mostra rep el suport i la col·laboració de l'Ajuntament des Mercadal, de l'Associació de Comerciants de Fornells i del Consell insular. "És un projecte on disposarem un seguit d'activitats paral·leles, com visites guiades a càrrec d'Anna Maria Bagur", explica Sansaloni. Itineraris que està previst que comencin la propera setmana. "Programarem dos dies a la setmana", afegeix el galerista qui comenta com s'han dut a terme contactes amb diferents tour operadors per tal d'oferir també informació personalitzada als turistes.

Les creacions de Joan Cunill, Nuria Román, Pacífic Camps, Marc Jesús, Alfred Hutchinson, Laura Marte, Pedrín, Laetitia Lara, Tónia Coll, Pere Amilibia, Maties Sansaloni, Mila Ahedo, Bettina Gleiss o del Grup Taller de Talla del Centre d'Art de Ciutadella, entre d'altres, comparteixen espai en un entorn privilegiat. Alguns comerços de la localitat s'hi sumen acollint peces de petit format.

Primer itinerari

L'acte inaugural, obert a tothom, començarà a les 20.30 hores al Castell de Sant Antoni. A la festa s'hi sumarà el jazz de Sa Xaranga del Xubec. "Farem un primer itinerari guiat amb les autoritats que ens acompanyin", avança el galerista.

Amb una doble vessant turística i cultural, l'organització repartirà durant tot l'estiu un plànol de la localitat, a càrrec de l'artista i dissenyador Xavier Salvador. Serà present no només a Fornells, sinó també a llocs estratègics com a l'Aeroport o les terminals portuàries, entre d'altres.

Si bé la temàtica és lliure, les escultures s'entenen com a presències relacionades amb la tradició de la mar i la natura.

A més d'una sèrie de conferències al voltant del món de l'art, un dels plats forts de dinamització que acompanyen la iniciativa és una intervenció artística a cadires d'acord a un projecte conceptual i urbà.

Fer arribar l'art a peu de carrer és el motor que mou aquest passeig d'escultures. Un recorregut múltiple per la diversitat de llenguatges que va des dels registres figuratius a l'abstracció geomètrica i la instal·lació. Un diàleg amb l'entorn.