Carota. L’accident, quan es rompia la darrera carota de la nit - Javier

TW
0

El cap de la Policia Local de Ciutadella remeté ahir un informe a l'equip de govern de l'Ajuntament en el que recorda que l'ordenança que regula les festes de Sant Joan permet sancionar les persones que posin en perill els cavalls, els caixers o els cavallers. En base a aquesta norma, tant Ignasi Camps com el batle de Ciutadella i altres fonts municipals tenen clar que les persones que van provocar l'accident a la darrera carota dels Jocs de Pla podrien ser sancionats amb una multa de fins a 1.500 euros.

Els fets es produïren, tal com ja s'ha informat, durant els Jocs des Pla, quan s'havia de rompre la darrera carota. Els dos cavallers que portaven l'obra deixaren de córrer arrenglerats, i quan el caixer que quedà davant davallà la carota, algunes persones ja es van tirar al terra per agafar-ne algun tros. Açò va provocar que el cavaller que venia per darrera es trobés un munt de persones al terra, i afortunadament pogué returar el cavall abans que trepitgés la gentada.

"Està claríssim que l'actitud d'algunes persones, llençant-se al terra abans que acabessin de passar els cavalls, és un impediment del pas", comenta el batle, José María de Sintas. I precisament l'article 21 de l'ordenança de Sant Joan contempla com una prohibició concreta "situar-se en zones i llocs on han de galopar els cavalls no deixant passadís". A més, el mateix punt de l'ordenança estableix també com a prohibició qualsevol conducta que pugui ser lesiva o molesta cap als caixers, cavallers, i especialment cap als cavalls".
Aquestes dues infraccions poden ser considerades greus o molt greus. L'article 24, que descriu aquestes infraccions molt greus, especifica que les actituds de l'article 21 tindran aquesta consideració quan "provoquin un accident tant de caixers, cavallers o del públic en general". En aquest cas, la sanció econòmica a imposar seria de 1.500 euros.

Avui l'equip de govern ha de valorar el funcionament de les festes, i damunt la taula tindran també la decisió de si obren aquesta via o no. El batle és partidari de fer-ho, "ja que sembla clar que s'ha incorregut en una falta i s'ha provocat un perill", diu.
Ara bé, la complicació arriba a l'hora d'identificar els suposats causants de l'accident. Es disposa de les imatges de la retransmissió televisiva, i també de fotografies del moment de l'accident, però el propi De Sintas admet que la identificació seria la part més complicada si es decidís obrir aquesta opció.

L'ordenança de Sant Joan s'aprovà el maig de 2012, i ja l'any passat estava vigent durant les festes. En el seu primer any, els principals efectes de la norma es notaren en els bars i els festers, que estigueren molt més regulats. Està previst que entre avui i dilluns es conegui la llista de sancions imposades enguany per infracció d'aquesta ordenança. Fonts municipals asseguraven ahir a aquest diari que el volum de les multes per temes com posar música quan no està permès o sobreocupació de via pública podria ser enguany especialment destacable.