Joaquima Sintes Campos - I.P.D.R.

TW
0

Autofitxa
Sóc na Quima Sintes, tenc 49 anys i sóc de Ciutadella. Estic casada amb Antoni Lluch, i tenim quatre fills, Josep, Mireia, Glòria i Immaculada. Jo era administrativa, però als 28 anys vaig decidir de posar-me a estudiar Dret. He fet la carrera en dues etapes, i ara fa un any que em vaig llicenciar. Des del mes de febrer estic col·legiada.

Com va sorgir la idea de posar-se a estudiar als 28 anys?
Jo feia feina d'administrativa en una empresa, i hi va haver una baixada de feina. Va ser quan el meu home em va animar a preparar l'accés a la universitat per a majors de 25 anys, i després, tot d'una, vaig començar a fer Dret a través de la UNED. Llavors teníem un fill, i després en vam tenir tres més. Vaig deixar l'estudi un temps per dedicar-me a la família, fins que deu anys després ho vaig reprendre, amb la UOC, que té un mètode de feina molt interessant, molt interactiu i que ha permès que m'hagi llicenciat, sent mare de família, estudiant des de casa i fent els exàmens a Can Salort.

Quants anys fa que va reiniciar estudis amb la UOC?
Ha estat els darrers cinc anys i mig. El mes de juny de l'any passat em vaig llicenciar, i el febrer em vaig col·legiar com a advocada, em vaig llançar a l'aventura i tenc el meu despatx aquí, junt amb el del meu home, que exerceix d'advocat des de fa trenta anys.

I no li va costar de tornar a estudiar després de deu anys de no fer-ho?
Gens, perquè és una universitat que t'ho posa molt fàcil, amb molts de recursos al teu abast. I fa un acompanyament molt important. De fet, el primer any, quatre dies després de començar el curs encara no m'havia pogut connectar, perquè tenia quatre al·lots a casa. I em van telefonar per demanar-me si hi havia cap problema. Vaig veure que feien un bon seguiment.

Ha estat una bona experiència?
La veritat és que m'ha agradat molt estudiar Dret. A més, les assignatures de lliure elecció que vaig triar eren de Psicologia, perquè en Dret sempre necessites interactuar amb les persones que vénen amb un conflicte. I és molt interessant treballar-ho des d'aquest punt de vista.

I com és el món laboral com a advocada?
Encara no ho sé prou, perquè acab de començar. Però ja he començat a tractar amb clients, i amb els jutjats, i m'agrada l'idea de poder ajudar a la gent que ve amb un problema.

Quina branca del Dret li agrada més?
En principi ara ho estic descobrint tot. M'interessa molt el Mercantil, el Civil, temes de família, de menors. He fet cursos de mediació, tant Civil com Mercantil, de Dret Concursal, i si entra cosa de Penal també ho faig.

Sobretot en moments com l'actual, aconsella estudiar?
I tant. És molt necessari no deixar d'estudiar mai. Sempre t'has d'anar formant, perquè el món canvia a una velocitat tan gran que no et pots aturar. Estudiar és una sortida per aprofitar el temps. No tothom estarà interessat en fer estudis universitaris, però és important estudiar idiomes, o qualsevol cosa. Però el que s'ha de tenir clar és que estudiar des de casa necessita de voluntat i disciplina. No és un hobby, t'ho has de prendre com una obligació perquè si no, arriba que no ho fas.