Com i quan se li encarrega el control del rellotge de la Catedral?
L'any 1980 la casa Manclús de València va refondre dues campanes que estaven trencades, i van venir a col·locar-les. En aquell moment es va electrificar el campanar, jo ja hi vaig fer feina instal·lant el sistema elèctric, i a partir d'aquell moment feia el manteniment de la part elèctrica, i també aprofitava per engrassar el rellotge, que era ben independent del campanar, ja que era regit per una sistema totalment mecànic.
Quina és exactament la seua funció amb el rellotge i el campanar?
Amb el rellotge, vigilar sobretot que marqui l'hora el més exacte possible i engrassar les transmissions dels motors a les agulles de les esferes. En les campanes de tant en tant s'ha de vigilar que els batalls estiguin ben subjectes a la campana, que els martells funcionin correctament, de fet és una funció més de vigilància. Cada dos anys s'han de pintar les parts metàl·liques, ja que el clima de Menorca oxida molt el ferro.
Des de quan el campanar té un sistema electrònic automatitzat per sonar coordinat amb el rellotge?
Era l'any 1988 quan es va substituir la maquinària del rellotge, que era totalment mecànica, per un sistema electrònic que a més de regir el rellotge, permet programar tots els tocs de les campanes. I així es va substituir un antic programador que regia el campanar des que havia estat electrificat l'any 1980. El recordat Miquel Anglada, llavores rector de la Catedral, va ser qui va adquirir aquest sistema, era un enamorat de les campanes.
Qui hi havia abans com a campaner de la Catedral?
El darrer campaner que he conegut era un senyor que nomia Miquel, ho dic de cap, però fins gairebé el 1990 encara anava a tocar les campanes, les tocava des de baix amb el programador de l'any 1980.
La seua ha de ser una disposició permanent tots els dies de l'any?
No, que va! Cada mes s'hi puja per vigilar que tot estigui bé. Quan es detecta una desviació del rellotge es corregeix, també si s'ha de programar qualque toc o el canvi d'hora, però aquestes feines es poden fer des de baix, no fa falta pujar ni al campanar ni al rellotge.
Què passa quan falla el sistema electrònic del campanar?
Com tot en aquest món de la tecnologia, si vas al banc o a qualsevol lloc a fer una gestió, i el sistema informàtic no funciona quedes sense poder fer res, idò igual, quedarien sense poder sonar les campanes i el rellotge, aturat. Al cap de d'uns dies d'instal·lar aquest sistema, va tenir un fall, i les quatre campanes es van posar a voltar totes soles, era un diumenge de juliol al capvespre, jo les vaig sentir, però no en vaig fer cas perquè era el moment que la processó de la Mare de Déu del Carme davallava al port, vaig pensar: el sagristà les ha fetes sonar, però en veure que no aturaven vaig anar a la Catedral a aturar-les, van voltar durant mitja hora.
Se sonen les campanes de forma manual? Quan?
Des que el campanar està electrificat (1980) no les he vistes sonar mai de forma manual. Podrien sonar-hi, però l'ofici de campaner és un ofici pràcticament desaparegut. I és una llàstima perquè les campanes estaven pensades per fer-les sonar manualment. Existeix gent aficionada a les campanes i que les saben fer sonar de forma manual. Fins i tot per la part de València es fan trobades de campaners per fer sonar campanes. Crec que les campanes i els campanars són un bé cultural, fixa't que aquí a Menorca identifiquen els pobles. Només veure el campanar i ja coneixes quin poble és.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.