TW
0

L'escriptor ciutadellenc Pau Faner irromp en el mercat literari amb una nova novel·la històrica que porta el títol "El mal de la guerra". Es tracta d'una història d'amor i de mort, amb el rerefons de la Mallorca musulmana, la Provença dels càtars i, sobretot, una Barcelona prolífica en costums i personatges populars, amb elements de la màgia i la bruixeria de l'època.

El nou llibre de Faner té com a personatge principal Marc Roses, un hostaler a la Barcelona del segle XIII, profundament enamorat d'Ada, que té un altre pretendent de família noble anomenat Mau de Riera. Per desfer-se del seu rival, Mau acusa d'un crim sexual Marc Rosés, que és capturat i empresonat a Girona. Mau, per recuperar la llibertat, decideix enrolar-se amb les tropes de Jaume I que surten a la conquesta de Mallorca. L'experiència de la guerra contra els musulmans de l'illa el trasbalsa i l'impacta de manera decisiva.

Aquesta nova obra és publicada per Edicions Proa, dins la col·lecció "Tot vent-rúst", i té 568 pàgines. La nova novel·la de Faner apareix rere la que fou una altra gran narració històrica publicada el març de 2011: "Les Bodes del Diable", amb més de 700 pàgines d'aventures, morts, intrigues i misteris. Fou amb "Les Bodes del Diable" quan Faner pretengué donar un gir radical en la carrera i estils literaris que ha consolidat ara amb aquesta nova aportació novel·lística. Les seves dues darreres obres marquen el vessant popular i els ambients de la dura i fosca edat mitjana, prop de la seua mediterrània, on la història és plena de matisos i adversitats.

Segons el propi autor
El mateix Pau Faner en fa una presentació de la seva nova obra i explica que talment indica el seu nom, "El mal de la guerra vol denunciar els mals o els desastres de qualsevol guerra". Segons l'escriptor, per a la selecció d'una guerra, "haguera pogut escollir la Guerra Civil espanyola, però no ho he fet perquè crec que les ferides, en aquest cas, encara no estan tancades". Per açò, Faner opta per recular en el temps i situar-se "en la conquesta de Mallorca pel Rei Jaume I i la Barcelona del segle XIII que l'envolta, amb la persecució aferrissada als Càtars per part de l'Església Catòlica, a més de la bruixeria medieval de l'època".

A pesar de la catalogació de novel·la històrica, Faner ho nega: "No és històrica, és simplement una novel·la. Tampoc no és d'aventures, tot i que hi guarda l'estructura i les intrigues". Un fet que, potser, segons Faner, "la faci més llegidora juntament amb les dosis de poètica i romanticisme".

El novel·lista menorquí vol destacar, emperò, "els patiments dels soldats que viuen la guerra en primera línia i per ser presos per possessions diabòliques". Pau Faner diu voler demostrar amb tot açò que "les guerres deixen ferides més profundes que la mort".

L'ambientació i el rerefons de les seues dues darreres obres han empès Pau Faner a voler realitzar un canvi en la seua trajectòria literària. Durant la seva llarga carrera com escriptor, el menorquí ha estat considerat com autor de realisme màgic, amb una desbordant imaginació fabulosa i capaç de desenvolupar espais on els mites, la ciència ficció o la mateixa realitat poètica siguin capaços de compartir arguments.

Faner segueix, doncs, deixant petja en la literatura catalana amb més de trenta títols i més de deu premis, entre ells, el Josep Pla, el Ramon Llull o el Sant Jordi.