Sa Creu d'en Ramis és un oasi que poc a poc la ciutat de Maó ha anat constrenyin i fent seu quedant-ses com una estampa a la vista de tothom. Més encara si per les escasses tanques hi pasturen les egües amb les seves cries i un cavall. Llavors no són tan sols les mirades, sinó també les càmeres les que es detenen per regalar-se un alè de natura per endur-se a casa seva.
Endinsar-se en aquest oasi és prendre contacte amb el contrast del món urbà. "Sol d'Abril" ens espera amb el cap ben alt, els ulls oberts, les orelles estirades, el cavall que Benet Cardona porta tan alegrament a les festes de poble, especialment les de la Mare de Déu de Gràcia, es posa a la defensiva.
Periodista i fotògraf són dos estranys que el faran estar en alerta al mateix temps que ha de salvaguardar el ramat d'egües que li pertany. Té marcat el seu territori. Per molt envoltat que estigui de civilització i d'humans que veu anar i venir infatigablement, la terra que trepitja és seva i no és fins passat un temps que es deixarà estimar per la càmera que capta aquest nervi de gran bellesa.
En canvi "Puça", que fa dotze dies va parir un poltre, està prou entretinguda amb la pastura que no desplegarà especialment el seu instint maternal de protecció, però tampoc permetrà que la cria s'allunyi d'ella en el seu intent de tafanejar també al fotògraf.
La família Cardona Gomila fa més de 30 anys que exerceix la pagesia en aquest lloc que tenia terres disseminades que arribaven fins l'actual barri de Malbúger. Benet Cardona es dedica a la cria de cavalls de raça menorquina. És així que posseeix catorze egües que reparteix entre sa Creu d'en Ramis, ses Usines de Llucmaçanes i altres terres d'Alaior.
Abans, amb la seva família, especialment el seu germà Damià, havien tingut terres de reguiu i es dedicaven a la venda de verdura. També tenien quinze vaques productores de llet. El lloc poc a poc ha deixat els sistemes d'explotació més habituals de l'Illa per centrar-se en la cria cavallar.
Per a Benet sempre ha estat una afició i, tot i que primer els cavalls que tenia eren creuats, prest es va passar a la raça menorquina que resultats li va donant. Reconeix que si bé fa un temps per una cria es podien obtenir 4.000 euros ara les ha arribades a vendre a 2.000 o fins i tot 1.000 euros.
Té clients a França, i entre els locals alguns d'aquells que es dediquen al cavall de festes, pel que celebra especialment el naixement de poltres més que el de pollines. Aquestes passen, en moltes ocasions, a engrandir el seu ramat al que també se sumen egües de gent que els hi regala perquè no les pot mantenir.
Els admiradors de sa Creu d'en Ramis prest tindran nou entreteniment, "Estela Maris" espera la cria per a aquests dies i "Mansa" per la setmana que ve.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.