TW
0

autofitxa
Som en Josep Moncada Juaneda i tenc 45 anys. Som pintor i em dedic a la creació artística i a l'ensenyament de la pintura a Ciutadella, Ferreries i es Mercadal. Quan em vaig decidir per la pintura, ho vaig encertar. Estic molt content d'haver elegit aquest camí. A més de pintar, el fet de donar classes també ha estat una descoberta fantàstica. A les classes, amb els alumnes, cada dia aprenc coses. Pens que la crisi afecta l'art econòmicament, però no en la creació. Ara, l'art és més necessari que mai. No puc dir que em vagi malament, puc viure, i açò vol dir que he arribat on volia.

Vostè avui dia es dedica de ple a la pintura, no?
Sí. A més de pintar estic fent classes de pintura.

On fa classes?
A Ciutadella, a Ferreries i as Mercadal. A Ciutadella ho faig al meu centre-taller. Es diu "Passiflora", és el nom d'una flor. A Ferreries ho faig a Arts, que es una associació d'artistes i as Mercadal, també és a través d'una associació que es diu Punt@rt.

I con van aquestes classes? Funcionen? Hi ha demanda?
Sí, funcionen molt bé. Hi ha un bon número d'alumnes i econòmicament són sostenibles, encara que la crisi afecta la gent i hi ha alumnes que ara no poden pagar la quota, però funcionen, sí. Hi ha una bona resposta i estic molt satisfet.

Ens expliqui la seua creació pictòrica. Té molta feina ara mateix?
La veritat és que també estic molt ocupat en pintar i exposar. Mai m'haguera pensat que optar per la pintura m'hagués donar tantes satisfaccions. No només amb la creació, també en l'ensenyament de la pintura. Fent classes he descobert que aprenc moltes coses i pintant estic en un moment també satisfactori.

Altres artistes creuen en la inspiració. Vostè també creu que hi ha moments millors per pintar?
Jo no crec en la inspiració. Per a mi no existeix i pens que és una gran mentida. Jo sent la necessitat de pintar cada dia i el que faig és pintar cada dia. Sortirà millor o pitjor, però jo necessit pintar a diari. A més aquesta és la meua feina, per tant no crec en la inspiració, sinó en pintar sempre. Res mes.

I si diu que està tan ocupat, deu tenir obra feta abastament, o no?
Sí, tenc obra feta i repartida. En tenc ara mateix a Anglaterra, a Shangai i altres llocs. També bastant a Menorca.

I en plena crisi, vostè ven bé la seua obra?
Estic satisfet del venc. Puc sobreviure amb el que faig i estic content. En trec el just per viure, però estic agraït perquè he arribat a fer el que volia fer, i açò ja és molt.

L'art també està en crisi, paral·lel amb la crisi que vivim?
En la part econòmica és evident que afecta, però en el que és la creativitat, no està en crisi. De fet, l'art, ara, és mes necessari que mai per moltes raons.