Horts. Els usuaris són persones de Maó jubilades i en atur - Javier

TW
0

Eloi Cendrero, de 63 anys natural de Badajoz que porta vivint a Menorca 40 anys, havia viscut al camp i ahir, amb gran il·lusió, va firmar el conveni que li permetrà fer ús d'un hort urbà que l'Ajuntament ha disposat en un terreny públic a la vora del Camí de Santa Maria on per temps hi havia hagut sínies i vinyes. Vuit persones jubilades i una en atur seran els primers en fer ús dels horts urbans del camí de Santa Maria dels que encara hi ha disponibles set parcel·les més per les que s'estan redactant les condicions, a fi de no exigir antiguitat als aturats que han expressat el desig de tenir accés a un dels terrenys.

Cada parcel·la té uns 35 metres quadrats que els usuaris podran conrear només per autoconsum i mitjançant tècniques d'agricultura ecològica. Hi podran cultivar qualsevol varietat de fruita, verdura, llegums, plantes aromàtiques i medicinals o plantes ornamentals de flor, sempre d'acord amb les normes d'ús dels horts. En José Fernández és un altre dels usuaris des d'ahir. Va néixer a Granada i porta des de l'any 1969 vivint a Menorca. Quan vivia a Castell de Ferros es dedicava a l'hivernacle i ara ocuparà part del seu temps en un hort del que opina que té molt bona terra, "és molt diferent a la que utilitzava a l'hivernacle que era fang". Per preparar la terra utilitzarà fems d'equins i ramat boví i afirma que el secret està en la cura que en tot moment s'ha de tenir del que es sembra per una bona collita.

Els horts urbans del camí de Santa Maria disposen d'una caseta per guardar les eines, dos compostadors i bancs. A més, els cultivadors compten amb l'assessorament de dos tècnics de medi ambient, una de l'Ajuntament i l'altra del Consell insular que vetllaran per el bon ús del terreny -si algú deixa abandonat l'hort durant quatre mesos el perdrà-, i aclarirà dubtes que alguns puguin tenir.

Na Juana Cardona, 69 anys de Maó, i na Luisa Fanals, 68 anys també de Maó, entraven ahir la mar de contentes pels estrets caminets habilitats entre els horts pendents de descobrir el nombre de la seva parcel·la i conèixer així quin seria el seu terreny. Són amigues i les dues tenen nocions sobre el cultiu que pensen explorar al màxim ara que compten amb un trosset de terra assignada.

El primer que va fer l'Ajuntament per tal d'habilitar el terreny va ser comptar amb l'empresa Tanques de Llucatx per tal de despedregar i tant aquesta empresa com Excavacions Lorenzo, que va fer també part de les obres, han estat col·laboradores com Jaype que ha donat la caseta d'eines i Es Ficus que ha disposat de planters diversos per començar a treballar. Cada hort té toma d'aigua però sobretot té ara unes mans que en trauran bell profit.