Joan Seguí Marquès. Canaricultor - Paco Sturla

TW
0

Autofitxa
Vaig néixer a Ciutadella, el 1968. Estic casat amb na Dolores i tenim dos fills, en Joan, de 15 anys, i n'Andreu, de 9 anys. De professió som fuster d'alumini i em dedic a la canaricultura d'ençà 1980. Som membre de l'Agrupació de Canaricultors de Menorca. He obtingut tres premis al Campionat d'Espanya de Canaricultura, celebrat a Almeria. A part de l'afició pels canaris, som ciclista aficionat.


Satisfet dels resultats obtinguts al Campionat d'Espanya?

Molt! No és la primera vegada. Tenc diversos premis aconseguits en els últims anys a nivell estatal.

Quins dels seus canaris van ser premiats?

Tenc dues races. Una que es diu llarguet espanyol, de la qual he fet campió en equip i segon classificat en individual. L'altra raça es diu "scotch fancy", i amb aquesta he aconseguit un tercer premi amb equips. En els dos casos, es jutja la postura dels animals.

Qui el va introduir en el món de la canaricultura?

És una afició que me surt de dins, de sempre m'han agradat els animals, i especialment els ocells. En els anys 80, l'Agrupació de Canaricultors de Menorca va fer uns cursets d'iniciació per a la gent jove, i jo m'hi vaig apuntar. Des de llavors sempre he criat canaris i és la meva gran afició.

Quants canaris té? Quin és el preferit?

Solec criar un centenar de canaris l'any i després faig una selecció dels que més s'ajusten a l'estàndar, a la silueta. Sempre vaig fent una selecció, triant sempre els millors. Per a mi tots els meus canaris són especials, ara bé, els que em qued com a reproductors són sempre els preferits.

És costosa aquesta afició?

Sí, si vas a nivell de competició. Has d'adquirir animals per introduir sang nova a l'aviari i renovar-lo. Si vas a una exposició o visites un canaricultor, et pots encapritxar d'un bon exemplar. També participar a concursos nacionals té les seves despeses.

Trobam bon nivell d'aviaris a Menorca?

Crec que sí, perquè dels companys que han participat a concursos pràcticament tots els que participen solen dur premi.

Està arrelada l'afició a l'Illa?

En principi sí, l'agrupació de canaricultors data de 1970. Hi va haver uns anys molt bons, amb més d'un centenar de socis, però ara l'afició ha minvat. Hi ha poca gent jove que es vulgui introduir en aquesta afició.

Després de guanyar el campionat, hi ha alguna prova més en perspectiva?

A finals de gener es celebrarà el campionat mundial a Bèlgica, però no hi participaré perquè és molt enfora i amb el transport els animals se'n ressenten. No pots competir en les mateixes condicions, per exemple, dels alemanys, que són al costat de Bèlgica i els seus animals no passen el trastorn del viatge. És un risc.

Algun projecte de futur?

Continuar fent feina per tenir futurs campions. És una labor contínua i els premis representen la satisfacció per la feina feta.