TW
0

autofitxa
Sóc en Tomeu Pons Pons, tenc 53 anys i sóc de Ferreries, encara que visc a Maó. La meva dona és na Janet, i tenim quatre fills, Marcel, Júlia, Lluna i Arena. Sóc pagès, estic al lloc des Fondo Alegre, ben just al costat de Dalt Sant Joan. Fa tot just una setmana que, junt amb els germans Nofre i Josep Gonyalons, hem obert la botiga s'Hort Ecològic, a Maó, al carrer Vives Llull.

En què consisteix el seu projecte?
Aquest projecte és per seguir fent de pagesos amb agricultura ecològica, i a la vegada, poder oferir els nostres productes a la gent, als consumidors de productes ecològics, tenint en compte que ara a Maó no hi havia un punt d'oferta d'aquest tipus. Vam pensar que era important poder seguir oferint aquests productes.

De quins llocs es proveeix la botiga?
Som tres socis. Inicialment ens proveïm dels nostres llocs, però també fiam recórrer a altres productors que fan agricultura ecològica. Quan no tinguem prou producte podrem recórrer a qualsevol company.

De quins productes disposen?
Dels productes propis, tenim verdures, formatge, fruites i ous. És tot de Menorca. Periòdicament també esperam oferir carn. Tot i que encara no tenim carnisseria, per encàrrec la podem oferir. I per altra banda, també tenim altres productes ecològics, de dietètica, alimentació. És duit de fora, envasat, des de macarrons fins a farina, arròs, llegums, cereals.

És complicat fer agricultura ecològica?
Relativament. Has d'anar aprenent i fer les feines molt acuradament, perquè no feim cap tractament fitosanitari, només naturals. Empram molts remeis casolans, a base d'ortiga; de maceracions d'all; posant plantes entremig que facin una olor forta, com pot ser tabac. El de pota va molt bé.

El fet de no utilitzar fitosanitaris fa que en agricultura ecològica les plantes pateixin més les plagues?
No té perquè. Si es manté l'equilibri de la fauna i la flora, normalment els enemics naturals es mantenen en equilibri. No tenen més plagues, l'únic és que l'has de combatre només haver-hi una mostra. Les erugues es poden matar amb els dits, i també hi ha bacillus al mercat que les eliminen en estat embrionari, es menja les larves.

La gent consumeix cada cop més productes ecològics?
Sí. Noltros intentam fer campanyes, però quasi no fa falta perquè cada vegada hi ha més demanda. Intentam que els preus siguin accessibles, sobretot dels nostres productes. Quan venen de fora ve donat pels altres proveïdors i poc hi podem fer per marcar preu. Però intentam que sigui accessible, perquè sabem que hi ha molta gent que en vol menjar.