Quan el capellà Joan Tutzó va rebre les claus de la parròquia de Sant Martí el mes de setembre de l'any passat ho va fer amb un avís, el de la necessària i urgent reforma del campanar. Tan sols uns mesos després, el municipi va patir una torrentada que es saldà amb dos pams d'aigua dins l'església. La filtració s'havia produït pel campanar i l'edifici encara es va malmetre més. Fou llavors quan Tutzó va engegar una campanya de recaptació de fons per poder abordar aquesta missió ja que "si cau desapareixeria l'emblema cultural, artístic i arquitectònic del municipi".
I, tot i que la quantia encara no és suficient, la parròquia des Mercadal va iniciar dimarts les obres de consolidació del campanar de l'església amb una previsió que els treballs estiguin enllestits en un parell de mesos.
Aquesta actuació és una "necessitat", afirma el rector Joan Tutzó, ja que "l'estructura es troba en una situació lamentable", explica. "No és cap caprici, ens trobem en moments de crisi i a la parròquia no deixen de prevaler les persones que toquen a la porta", assenyala.
La reforma consisteix en la renovació del sòl i el sostre que estaven molt danyats. Però allò que més cridarà l'atenció serà que les campanes es faran visibles. Actualment el campanar compta amb unes persianes que cobreixen la torre. Amb l'actuació, aquests finestrals seran eliminats i les campanes passaran a ocupar els arcs que miren a l'exterior.
A més, l'obra inclou una tercera campana que acabarà de fer lluir aquesta zona alta del poble. Tindrà entre 500 i 600 quilograms de pes.
Aquesta nova imatge del campanar és conseqüència de l'economia, dels números. I és que recuperar l'estructura actual suposava una despesa molt més elevada d'aquella a la qual parròquia podia accedir. "Artísticament el campanar hi guanyarà però s'ha fet per motius econòmics", assenyala Tutzó.
A més, les campanes s'electrificaran i s'instal·larà en cadascuna d'elles un martell. Joan Tutzó explica que l'automatització és el sistema recomanat pels campaners ja que la força humana és desigual i danya més l'estructura que quan es fa de forma automàtica, on el sistema és precís i idèntic.
Tutzó també explica que la carraca, que de fet és l'única que hi queda a un campanar, serà desmuntada i exposada dins l'església. "Quan hi hagi diners en farem una per recuperar l'instrument", recalca.
Els treballs s'han pressupostat en 41.000 euros i Tutzó ressalta que hi resta encara per recaptar més de la meitat de la quantia total, d'aquí que se segueixin organitzant gales i activitats per fer front a aquesta despesa. El regidor d'Educació i Cultura, Antoni Pons, anunciava ahir que l'Ajuntament farà una aportació de 6.000 euros a aquesta causa.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.