Josep Lluís Melis. Ahir, a la Sala Jeroni Marquès del Cercle Artístic - Paco Sturla

TW
0

Josep Lluís Melis oferí ahir al Cercle Artístic de Ciutadella una novedosa xerrada sobre els bolets com a grans desconeguts. Una exposició molt general encaminada a tots els interessats en aquesta activitat tan arrelada a la nostra illa.

Just quan arranca la temporada a Menorca sobre els apreciats esclata-sangs, gírgoles o cames seques, Melis explicà de forma genèrica les circumstàncies que envolten a aquests comestibles tan preuats, però també les seves funcions dins la natura, tant en les espècies tòxiques com en les comestibles. El consells generals que oferí Melis sobre la recerca d'aquest bolets pretenen orientar i informar als cercadors i conscienciar-los de la importància que tenen per als nostres boscos. "He intentat fer una xerrada didàctica sobre els bolets, perquè és important que es coneguin a fons", indica.

Melis es l'actual president del Cercle Micològic de Menorca, una nova associació nascuda recentment que pretén aportar tota la informació possible als afeccionats; comensals i cercadors. De fet, apunta el micòleg, "lentament la gent va coneixent molt millor tot el món que envolta els bolets i els fongs. De fa uns anys ençà, hi ha més gent interessada i més curiosos en conèixer les moltes varietats existents". Aquesta és una de les finalitats de la nova associació, la de donar a conèixer l'ample ventall d'espècies, al marge de les més conegudes i les més cercades que a Menorca són els esclata-sangs, les gírgoles, i cames seques, entre algunes poques més.

Però, per altra banda, Josep Lluís Melis volgué donar a entendre la important funció dels bolets dins la natura. "Fins i tot les varietats tòxiques fan una feina biològica en el medi natural que hem de conèixer i respectar". Melis destacà que "per exemple, els esclata-sangs tenen una simbiosi amb els pins, els proporcionen humitat. Altres tipus de bolets també tenen la funció d'interactuar en el medi natural. Els fongs, per exemple, tenen la funció de transformar la resta de vegetació morta perquè la consumeixen. I aquesta funció la fan tant els bolets comestibles com també els tòxics. I açò cal saber-ho". En aquest sentit, Melis recordà que "les espècies que no es cullen perquè no són bones, no cal que les destruïm, i molta gent ho fa. Es recomanable que les espècies tòxiques les deixem que facin el seu procés biològic dins la naturalesa".

Una altra de les recomanacions que exposà Melis és el fet de gratar la terra quan es va a cercar esclata-sangs o altres bolets. "Hem de tenir en compte que el fong és sota la terra i gratant-la es destrueixen els fongs i el seu creixement".

Sobre la "febre" de molts cercadors de sortir al camp just la tardor fa la seva aparició, Melis entén que "no té perquè ser perjudicial si es respecten totes les espècies i no es malmet la terra. Hi ha bolets que són més primerencs i es poden anar a collir, sempre que es cullin adequadament, sense fer destrossa".

Al marge dels consells que Melis féu ahir al Cercle Artístic, explicà també la bona acollida que va tenint la nova associació.

El Cercle Micològic de Menorca ja ha duit a terme diverses activitats per als boletaires, com excursions i exposicions. De moment no té local, però ha rebut la col·laboració del GOB i del Casino 17 de Gener per disposar dels espais.

Per a dia 1 de desembre està prevista una nova activitat: col·laborar en la tradicional excursió i posterior classificació-exposició de bolets que organitza cada any el GOB Menorca.

Poc després, del 5 al 9 del mes que ve, l'associació organitza a Menorca la XIII edició nacional del Micoencuentro, que tindrà com a seu l'Aparthotel Blanc Palace de Ciutadella.