Som de nom Bernat Cardona i vaig néixer a Maó el 19 de juny de 1950. Som fuster i amb un germà meu regentam la Fusteria Germans Cardona. En acabar els estudis de Primària vaig ajudar a mon pare, en Biel s'arader, a fer barreres, mànecs, coses senzilles. Me vaig inclinar més cap a la fusteria, sempre en el taller de mon pare, fins que els tres germans vam muntar la societat. Som aficionat a la música, he sonat acordió i guitarra, i els anys setanta vaig ser del grup Deixem lo dol de Sant Lluís. També m'agrada l'apicultura.
Què hi fa un fuster entre abelles?
Vaig començar quan tenia 27 o 28 anys, després d'haver-me casat. Mon pare sempre havia tingut abelles, quatre o cinc casetes. Jo no l'ajudava, només sentia que hi anava d'abelles, no m'hi havia involucrat. Després ja vaig ajudar-lo amb les seves casetes.
Recollia mel per vendre o era per consum personal?
Mon pare sempre recollia mel per a consum propi, també en donava a familiars o amics, no es dedicava a la seva venda.
Hi havia molt afició?
La majoria de pagesos tenien casetes d'abelles, perquè la producció de mel era una cosa més en la vida d'un lloc. Però d'aficionats a l'apicultura ja no n'eren tants.
És vostè un autodidacte?
A principis dels anys vuitanta vaig anar a un curs d'apicultura as Mercadal, a càrrec d'Antonio Gómez Pajuelo, que va organitzar l'Extensió Agrària. Me va agradar molt i me vaig entusiasmar. També vaig assistir a un congrés sobre apicultura a Gijón.
L'apicultura sembla una activitat solitària.
Quan es van organitzar?
Precisament, en el curset des Mercadal se'ns va proposar que el millor per aconseguir ajudes de les administracions era formar una associació. El primer president va ser en Toni Camps, de Ciutadella, i jo vaig entrar com a vocal.
Des de quan vostè és el president dels apicultors menorquins?
No me'n record, des de 1997 o 1998, perquè sempre he estat molt ficat en l'associació i convertir-me en president no va representar cap canvi, sempre he fet el mateix.
Quan associats hi ha?
Hi ha uns 130 apicultors, procedents de tota l'Illa.
Quin és el cens de les abelles?
Hi ha entre 1.500 i 1.600 casetes d'abelles que funcionen.
Quina és la producció de mel?
El 2011 va ser un dels anys més flacs que es recorda, es van recollir uns cinc quilos per caseta, i molts no hi van arribar, quan la producció normal són de 15 a 20 quilos o, a vegades, fins a 30. Me sembla que abans del 2000 s'agafava més mel.
Quines són les variables que condicionen la producció?
Si plou massa, no va bé, si plou massa poc, tampoc. També perjudica si plou fora temps o si les flors s'assequen amb el sol. A més, a Menorca només es fa una recollida de mel a l'any, mentre que a Mallorca en fan dues.
Per què necessitam les abelles?
Tant per la mel, un aliment natural de primer ordre, com per la seva funció de polinització.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.