Equip Menorquí. L’amo i madona de Son Quart amb na "Fanny" i la resta d'acompanyants. - Familia Bosch Pons

TW
0

Menorca ja pot presumir de tenir entre el seu bestiar una de les vedelles frisones més polides a nivell nacional. Na "Fanny", la vedella de Son Quart, ha obtingut el tercer premi en el XXXIII Concurso Nacional Conafe 2012 de Raza Frisona, celebrat el passat cap de setmana a Gijón. Açò significa que la vedella menorquina és la tercera més bella i proporcionada entre les nou concursants d'arreu de l'Estat.

Els pagesos de Son Quart no s'esperaven tan bones notícies. "Per a noltros, poder assistir al concurs nacional ja era una satisfacció. No fiàvem treure tan bon resultat'", explica l'amo de Son Quart. Siscu Bosch Cursach afirma que el premi "significa que a Menorca tenim molt bon bestiar. De fet, els jutges de la raça frisona sempre diuen que és una llàstima que les vaques frisones menorquines no participin als concursos nacionals perquè són exemplars per competir".

El guardó representa el reconeixement a la feina diària de l'amo i madona de Son Quart. "És com recollir el fruit després de sembrar la llavor", comenten. Siscu Bosch Cursach i la seva esposa, Catalina Pons Seguí, de Ciutadella, han assistit al concurs celebrat a Gijón acompanyats per altres pagesos menorquins, interessats en assistir al certamen i per donar suport a la candidatura de Son Quart.

Són en Carlos i na Marga, l'amo i madona de Ses Arenetes, de Ciutadella; en Llorenç i n'Esperança, l'amo i madona d'Alcaidús, de Maó; i tres joves menadors: en Guillem Orfila d'Alcaidús, na Marga d'Algendar d'en Gomila i en Miquel de Son Mercer de Dalt.

Precisament, en Guillem Orfila, fill dels pagesos d'Alcaidús, va quedar subcampió juvenil nacional com a menador. Aconseguí el premi menant la vedella de Son Quart, quan presentà na "Fanny" davant el jurat, integrat pels millors tècnics i experts nacionals en morfologia frisona.

Després del concurs, l'amo i madona de Son Quart van tornar dilluns a Menorca entusiasmats, pel que el premi suposa pel lloc i pel nom de Menorca a l'exterior. Na "Fanny" arribarà en vaixell al port de Ciutadella demà dijous.

A partir d'ara, explica l'amo, la vedella farà vida normal de vaca pasturant a Son Quart. En ser vedella, na "Fanny" encara no ha criat. L'amo esperarà un poc per inseminar-la d'un bon semental amb l'objectiu de mantenir i perpetuar la seva genètica. Esperarà perquè la seva primera cria pugui néixer en una època en què hi hagi bona pastura.

Després de quedar entre les millors d'Espanya, les cries de na "Fanny" tindran anomenada i seran més valorades en el mercat.

La família de Son Quart ha viscut amb molta emoció els resultats aconseguits i na "Fanny" sempre serà a la memòria familiar pel prestigi que ha donat al lloc.