Dalt la muntanya més alta de Menorca es va celebrar ahir la festivitat de la seva patrona, la Verge del Toro, i el patró de l'elevació, Sant Nicolau, que dóna nom a la festa que presumeix de tancar en clau un estiu de potes equines enlairades per totes les poblacions setmana rere setmana.
Cues de gent per pujar, també per baixar, esperaven els tres autobusos que la Comissió de Festes formada per el Grup de Joves des Mercadal, havia disposat, gratuïts, per a l'allau de gent que no es volia perdre l'espectacle de les onze banderes dels pobles de Menorca que portaven els caixers i caixeres fadrins o representants. "No podia haver anat millor", assegurava ahir capvespre na Mariona, una de les deu components del Grup de Joves, "el temps ha estat brillant, almenys no hem patit com en els anteriors anys en què les previsions meteorològiques eren incertes".
Águeda Olives, coordinadora de Creu Roja des Mercadal, també confirmava la bonança viscuda durant les festes, "dissabte vam fer set intervencions sense cap incidència destacable i avui (ahir) cap ni una". Al marge d'algunes caigudes de caixers sense importància, les festes de Sant Nicolau tan sols deixaven ahir la ressaca del desig de celebrar-les també l'any que ve especialment entre aquest Grup de Joves que tant meritòriament organitza aquesta festa.
La qualcada s'havia replegat a primera hora del matí, i després de tenir reunides les onze banderes a la Placeta des Mercadal, enfilaren muntanya amunt el fabioler seguit de 43 caixers i cavallers. A les 11 hores, com estava previst, va tenir lloc la celebració de la Missa de Caixers presidida per Francesc Cardona, caixer capellà elegit per l'ocasió, notari de la Cúria i vicari de la Catedral i Sant Francesc de Ciutadella així com prevere de la capella del Sant Crist. Cardona ni recorda les ocasions en què ha participat en aquesta festa, enguany amb el cavall "Xalam", i ho va fer de nou convençut de celebrar una festa "polida", "que entremescla cultura, tradició i religió", com va ressaltar durant el sermó dedicat al patró de la muntanya, Sant Nicolau, qui va ser un frare agustí, la mateixa ordre a la qual estava dedicat el convent del Toro.
Pocs minuts abans de les 12.30 hores el mateix caixer capellà, com a màxima autoritat de la qualcada, iniciava un jaleo que es caracteritza per ser molt tranquil. La gent es disposa al voltant d'un espai habilitat amb arena i davant dels músics. Un a un, els cavalls entraven i delectaven el públic amb bots que suportaven els pocs braços d'alguns joves menorquins que no podien deixar de sentir-se atrets per la tradició d'acompanyar els cavalls en el bot. Després de dues voltes més una tercera en què s'entreguen les canyes verdes amb la seva corresponent cullereta de plata, els components de la qualcada van ser convidats a una beguda a la posada del Toro i a les 15.50 hores ja enfilaven muntanya avall amb els seus cavalls. Passat un quart de les 16 hores, davant cal caixer capellà quedaven les onze banderes representants de les festes de cada poble de Menorca, o del seu Ajuntament, que donen una nota distintiva a les festes de Sant Nicolau.
A la nit el Grup de Joves des Mercadal encara treia forces per l'última revetlla que va anar a càrrec del grup Oasis.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.