Mediterrani. La temperatura de l’aigua del mar ja arriba a 30 graus a punts de Menorca, aliment per a futures tempestes d’estiu - Xavier Pons Cladera

TW
0

La històrica onada de calor que ha afectat Menorca els darrers dies arriba a la fi. La tan desitjada tramuntana ha entrat amb força i ha renovat un aire que durant els passats deu dies ha portat temperatures altes o molt altes a molts punts de l'Illa.

Quan parlem d'onada de calor és perquè estem davant una situació extraordinària i la calor extrema no és cosa d'un dia puntual, sinó que persisteix durant diverses jornades i ocupa grans territoris. Per això, no només a Menorca o Balears han sofert aquesta gran onada de calor sinó que gran part de l'estat espanyol ha batut record absoluts de temperatures màximes i mínimes.

En el cas concret de Menorca, aquesta onada ha fet pujar els termòmetres entre 3 i 4 graus més del que és normal en un mes d'agost dels darrers 30 anys.

La bombolla d'aire càlid que ha afectat a l'Illa ha vingut acompanyada d'un increment significatiu d'humitat que ha deixat durant els darrers deu dies temperatures que en molts moments han rondat o sobrepassat els 40 graus de xafogor.

Durant les nits, les temperatures han estat tropicals, ja que han superat a tots els llocs els 20 graus, i s'han vist incrementades per una humitat elevadíssima que feia disparar la sensació tèrmica a més de 30 graus, el que ha provocat més d'una vetllada d'insomni entre els menorquins.

VENT DEL NORD
Amb l'entrada de vent del nord que es va iniciar ahir es preveu que les temperatures caiguin entre 6 i 8 graus, i fins i tot 10 graus en alguns punts de Balears. La humitat també baixarà molt i, per tant, l'aire es farà més respirable i la sensació de malestar desapareixerà.

No obstant això, l'onada de calor deixa coses que persistiran en el temps com una mar molt calenta (fa només uns dies arribava als 30 graus a algunes zones de Menorca), que es converteix en "combustible" per futures i pot ser properes situacions de mal temps.

En aquest sentit, l'aigua del mar juga un paper fonamental quan arriben les primeres entrades d'aire més fred que, combinades amb l'aigua càlida del Mediterrani, sovint són el detonants de potents tempestes d'estiu.