Pere Cladera té en la seva mà l'explicació d'algunes de les tempestes que sorprenen als menorquins a l'estiu. Són les que no apareixen al servei del Meteosat, les que de bon matí ni els pagesos havien pogut preveure, les que s'han format per la convergència de brises marines que venen del sud i del nord i es troben al centre on s'eleven, la massa d'aire càlida puja, es refreda, augmenta la humitat que si arriba al cent per cent forma uns núvols que romandran estàtics fins el capvespre, quan les condicions atmosfèriques són adients i hi ha inestabilitat. La convergència pot arribar a desenvolupar el núvol que descarrega en forma de precipitació.
Pere Cladera (es Castell, 1983) es va llicenciar en Física per la Universitat de Barcelona amb l'especialitat de Meteorologia. És tècnic de predicció i vigilància en el Servei de Meteorologia de la Generalitat de Catalunya i a l'any 2009 se li va concedir una beca de l'Institut Menorquí d'Estudis per estudiar el "Règim de brises a Menorca i la convergència del vent", títol que rep la conferència en què explicarà els resultats avui a la seu de Can Victori a les 20.30 hores.
"Tothom coneix el comportament del vent que domina a Menorca, la tramuntana, però hi ha característiques que afecten a l'Illa que encara ens són desconegudes, una és la del règim de brises que es dóna en l'època càlida". Amb aquest propòsit Cladera va basar-se en el mètode Triangle de Bellamy per recollir dades de tres estacions meteorològiques, la d'AMET situada a l'Aeroport de Menorca, la de la Depuradora de Cala Galdana i la tercera havia de ser al nord on no hi ha cap estació permanent. Per això, se'n va localitzar una a Mongofra. Es van recollir dades, cada deu minuts, al llarg d'un any, des de l'octubre de 2009 al setembre de 2010, amb la intenció d'observar el comportament de la direcció del vent a cada estació, comprovant que sempre la brisa va de mar a terra, i precisant també el que té lloc a les hores centrals del dia, de les 10 a les 18 hores.
"La convergència de vents que es produeix a l'interior de l'Illa provoca normalment núvols que es mantenen durant les hores centrals del dia i desapareixen en les següents hores". Però el 26 de juliol de 2011, a la zona nord des Mercadal, la inestabilitat meteorològica va confabular-se amb aquests núvols i la descàrrega va ser de 107 litres per metre quadrat en una hora. Cladera encara està estudiant aquest fet que de moment encaixa en la seva hipòtesi, "el valor de la convergència d'aquell dia era bastant elevat, com va quedar registrat. A més a les capes altes de l'atmosfera hi hauria aire fred que provocà la inestabilitat i els núvols haurien crescut el suficient per generar la tempesta que va fer córrer el torrent i va inundar alguns soterranis".
El règim de brises és un tret característic de Menorca que es dóna durant els mesos d'abril a octubre, sent el juny, segons l'estudi de Cladera, el mes en què es donen amb més freqüència. Tot i així, el meteoròleg especifica que es tracta d'un estudi realitzat amb dades de només un any i que el desitjable seria continuar amb la recollida de dades i poder fer l'estudi a més llarg plaç per corroborar la hipòtesis i poder treure noves conclusions.
Cladera apunta també que l'estació que va adquirir l'IME per tenir referències meteorològiques des de Mongofra s'hauria d'aprofitar perquè al nord de l'Illa no hi ha cap estació meteorològica fixa. Les dades que es poden recollir des d'aquest punt són interessants. En l'estudi de Cladera realitzat durant un any es conclou que la tramuntana bufa un 16 per cent dels casos.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.