Tertúlia. Juan Elorduy i Francesc Florit Nin arrodoniren la vetllada sobre "Ningú no pot enganyar els morts" - Gemma Andreu

TW
0

El jurista i escriptor Josep Maria Quintana va omplir ahir d'intriga i sobre tot de molta curiositat aquells assistents qui decidiren posar rumb cap el Castell de Sant Antoni de Fornells per conèixer el contingut de la seva darrera obra "Ningú no pot enganyar els morts".

L'escriptor va ser ahir el convidat a la quarta Tertúlia a la Fresca que organitza l'Ajuntament des Mercadal. Però ho va fer amb un format diferent, un espai dirigit a establir un col·loqui amb dues figures illenques fortament arrelades en el món de l'art i la literatura, el pintor i poeta Francesc Florit Nin i el gestor cultural i també artista pictòric Juan Elorduy. Els tres conferenciants van establir les pautes bàsiques per entendre i interpretar la novel·la, que molts ja fullejaven, tot i no desvetllar el contingut de la mateixa. Unes pinzellades que obriren boca a una pròxima lectura.

Josep Maria Quintana va fer contínues al·lusions a l'escriptor mexicà Carlos Fuentes qui deixà impresos missatges tan clars i contundents com que els escriptors són al món per fer una crítica constructiva, per aconseguir que un personatge que no ha existit ajudi a entendre la història o que la realitat paral·lela és el millor exercici físic que ens permet la literatura. Són aquestes referències les que Quintana ha agafat com a cavall de batalla per als seus textos literaris.

En el cas de "Ningú no pot enganyar els morts", el relat es desplega en gran part al poble de Fornells amb un pescador, Marc Cursach, qui, atret per un matrimoni estranger, és empès a convertir-se en un brillant artista pictòric. Aquests dos personatges, amb nom fictici, encarnen a Hans Hartung i la seva esposa Anna Eva Bergman, dos artistes que fugiren de Mallorca per trobar-se amb el paradís de Cala Tirant. Aquests dos personatges, perseguits per la societat menorquina, "van sortir a pedregades", explicà Elorduy qui, amb una elocució intensa, deixà el públic amb ganes de saber-ne més sobre ells. Segon Francesc Florit Nin, l'obra de Quintana no parla "d'allò que ha succeït sinó d'allò que podria haver succeït", ja que "la realitat per si mateixa no basta per explicar la condició humana".