Capelletes. Tres icones del sant al carrer: un alt relleu, una escultura neobarroca i un senzill baix relleu - cris

TW
0

Els vesins de Sant Cristòfol, en ple cor del nucli antic de Ciutadella, estan orgullosos del seu carrer i se l'estimen. Ho demostra l'interès per recuperar la memòria del carrer i del seu patró, ben present no només amb el nom sinó també en la forma de tres antigues capelletes dedicades al sant.

Els vesins estan integrats dins l'associació Ciutadella Vella i molt units, tant com per aconseguir aturar el projecte que devers 2006 volia enderrocar cinc cases abandonades per convertir-les en 16 apartaments en contra del Pla Especial del nucli antic. El 2008, l'Ajuntament denegà la llicència. La denúncia contra el projecte urbanístic va unir els vesins i la recent creada Ciutadella Vella impulsà el 2007 la recuperació de la bereneta del carrer Sant Cristòfol com una forma de cohesió veïnal davant un projecte que haguera transformat l'esperit i estètica d'un dels carrers més antics de la ciutat. En un dels pocs barris del centre on cada vegada hi ha més residents durant tot l'any, la bereneta de Sant Cristòfol continua ben viva. Els vesins la tornaran a organitzar el proper dilluns, dia 9, al fosquet, per celebrar la festivitat de Sant Cristòfol que té lloc al dia següent en el calendari. És una festa arrelada a Ciutadella, que molts aprofiten per fer la bereneta a fora, i que des d'antic celebraven els residents del carrer.

L'associació ha començat a recopilar dades i informacions sobre la història del seu carrer i sobre el seu patró, com una forma de mantenir viva la memòria d'un barri emblemàtic de la ciutat vella. Segons expliquen, a Ciutadella, el 10 de juliol era una jornada principal, tot i que la commemoració el 9 de juliol de s'Any de sa Desgràcia es va imposar en importància. Han descobert, per exemple, que del segle XVIII al XX, la festa es celebrava al carrer amb focs d'artifici, fins que el 1953, un vesí, Albert Serra Amorós, s'accidentà mortalment amb l'explosió d'un coet, per la qual cosa la festa de carrer no es tornà a celebrar fins el 2007, quan la recuperà Ciutadella Vella. Avui dia els vesins fan pinya per salvaguardar l'essència del carrer Sant Cristòfol, bellament empedrat, sinuós i que conserva les façanes de les cases de trast típiques. Però els residents encara conviuen amb un corc: la insalubritat d'aquestes cinc cases abandonades, que són com un monstre que pot despertar en qualsevol moment en la forma d'un nou projecte urbanístic.