José Pons - Gemma Andreu

TW
0

Es pot mesclar el pollastre amb les gambes? És millor cuinar-la amb aigua dura o tova? El caldo s'ha de mesurar segons la quantitat d'arròs o la proporció exacta es calcula diferent? Per què la preparen habitualment els homes? Colorant o safrà? Les incògnites que giren entorn d'una paella són eternes però en un aspecte tothom hi pot estar d'acord, que és un plat universal que captiva a la gran majoria dels paladars.

Per tal de satisfer a aquests milers d'amants, el cuiner José Pons, propietari de la firma Tot Arrossos, s'ha marcat un gran repte i, sens dubte, gran ho és. L'objectiu és cuinar una paella per a 2.000 comensals, i per tant, necessita un suport per aconseguir-ho.

El taller Mascaró Florit d'Alaior és l'encarregat de fabricar aquesta paella gegant que possibilita l'elaboració de dues mil racions d'arròs. Encara es troba en fase de fabricació però la circumferència que ja es dibuixa és, si més no, multitudinària.

La paella sola pesarà 400 quilograms i tindrà 2,5 metres de diàmetre. En el cas què aquest recipient s'omplís tan sols d'aigua, hi cabrien uns 1.200 litres de líquid, és a dir, més d'una tona. Es tractarà de la paella més grossa de l'Illa, d'aquí que José Pons s'enfronti a un gran repte, un gran mèrit.

La fabricació d'aquesta paella es basa en un tall automàtic d'aigua a alta pressió de dues semicircumferències de xapa d'acer de cinc mil·límetres, al què se li soldarà un perímetre per donar forma a la paella, a més de vuit anses.

Pons ha hagut de fer-se amb quatre serpentins d'un metre cadascun que suposen vuit bombones de gas propà, a més de dos pals de llenya que s'assemblen a pales de forn o a rems de barca, de devers dos metres de llargària cada un i que ha fabricat el mateix José Pons. I és que, tot i dedicar-se a la cuina, la seva professió és la fusteria.

Aquesta iniciativa suposa a José Pons una despesa de prop de 4.000 euros. Tot i així, assenyala que compta amb col·laboradors que l'ajudaran amb el pagament a canvi de publicitat.

Anant al gra, de l'arròs, Pons indica que una ració de paella inclou aproximadament 600 grans, per tant, calculant dues mil racions, aquest recipient allotjarà fins a 1,2 milions de grans.

L'ideòleg d'aquesta paella gegant explica que fins el moment elaborava importants racions d'arròs amb quatre paelles per a 280 persones cadascuna. La més gran que ha cuinat fou as Mercadal per a 1.100 persones dels Clubs de Jubilats de tota l'Illa.

Però, i perquè no comptar amb un recipient prou gran per poder-ho cuinar tot d'un cop i a més d'elaborar un menjar exquisit oferint una mica d'espectacle? Aquesta fou la pregunta que es va fer José Pons i que ben aviat no només tindrà la solució sinó també l'estri necessari.

L'estrena de tan enorme paella tindrà lloc dia 3 d'agost i serà a s'Algar. Calcula que es cuinarà arròs per a un milenar de persones. Abans d'aquest sopar de veïns, Pons indica que "l'haurem de batejar" per això, té previst un berenar a dins de la paella i una nedada. Tot i així, assenyala que de cara a final d'estiu probablement en cuini una per a 1.700 comensals. Seran necessàries entorn a sis hores d'elaboració.

Preveu a més que durant aquests mesos l'empri més de quatre cops.