TW
0

Autofitxa

Som na Maria Mascaró d'Alaior i tenc 38 anys. Estic casada i tenim dos fills, n'Eugenio, de sis anys i n'Eva de tres anys. Vaig estudiar Educació Infantil a l'Extensió Universitària de la UIB, de fet vam ser la primera promoció que ens vam diplomar. Des de sempre he exercit al Col·legi Concertat La Salle, a Alaior mateix. Com aficions, abans anava molt a cavall, ara la que més m'agrada és anar en barca amb la família, fins i tot quan no és estiu ens agrada anar a pescar.

S'intueix que és una mestra vocacional.

Sí, quan era petita ja volia ser mestra, sempre ho he tingut molt clar i ara que som mestra sé que és la meva professió, gaudeixo de la feina i dels al·lots, no podria fer cap altra cosa. A més crec que ser mestra ha de tenir una part vocacional, sinó tanta entrega t'ha d'arribar a esgotar.

Quins són els principals encants que rep una mestra?
A Infantil reps una afectivitat que no té mesura. Ets la seva mestra al centre però també fora on te n'adones més que mai que formes part de la seva vida, que ets una figura important per a ells. Un altre aspecte a destacar és el seu gran dinamisme, no estan cansats mai! I açò ens reporta també coses importants, a vegades em sembla que ens mantenen més joves i tot, no podem perdre la il·lusió del joc, te contagien també aquesta energia. Ens aporten moltes coses més, també necessitam estar molt al dia en molts temes i el contacte amb la família és també important, fonamental diria jo especialment a les primeres etapes.

En aquests moments, escassegen els recursos per fer front a les dificultats?
Per suposat, és un tema que ens afecta especialment perquè les retallades en educació es donen a molts camps diferents. A més sent un col·legi concertat patim certes diferències importants respecte a un col·legi públic. El professorat de suport serà el més afectat enguany, l'atenció a la diversitat serà un dels àmbits on minvaran les hores d'atenció als alumnes. A més augmenten les ratios per aula, més alumnes, menys recursos...

Vostè s'ocupa, entre altres matèries com psicomotricitat, de l'hort escolar. Què aporta l'hort als alumnes?
Hi ha dos objectius que es veuen afavorits per l'hort escolar: el coneixement de l'entorn i la cura del medi ambient. Se sembra, rega, cull, es lleven les herbes que neixen esporàdiques, als tomàtics se'ls ha de col·locar canyes, hi ha un seguiment. L'altre objectiu que s'assoleix a Infantil és la creativitat, tota la part manipulativa. S'aprofita tot el que l'hort ens ofereix. Hem recollit fulles i les hem estampades amb pintura; hem dibuixat el seu contorn; les hem triturades i hem fet terra de fulla; hem estampat fulles de lletuga i n'hem menjat, també hem tastat els raveguins... L'any passat vam sembrar gira-sols i vam acabar fent un mural esplèndid. L'hort també està en un projecte de salut "Entorn sa, vida sana", de l'hort també en treim ensenyaments relatius a higiene personal i nutrició. També és important la col·laboració que rebem de sa Granja.

Al seu col·legi també es treballen projectes verticals com el de l'artista David Monrós. Expliqui.
Sí, des d'aquest centre duim a terme, fa anys, diversos projectes verticals al llarg del curs. El dia de la pau tots els cursos van participar del projecte Matt Lamb; també el Dia del Llibre, els més grans expliquen contes als més petits; i el projecte de David Monrós, en què també s'han implicat les tres etapes. És bo per als alumnes i també per als mestres que treballam en equip per un objectiu especial i es crea molt bon clima. Per als al·lots, la relació entre les diferents edats és molt enriquidora, els aporta altres punts de vista distints als de cada dia.