Patrimoni. Julià ha cedit les peces perquè s’exposin al Seminari - I.P.D.R.

TW
0

El Seminari de Ciutadella inaugurarà dilluns, a les 20 hores, un nou espai en què es podran contemplar una cinquantena de gravats antics cedits pel professor Gabriel Julià i que serveixen per donar pinzellades sobre la història de Menorca.

L'antiga Sala de Visites del Seminari és la ubicació escollida per exposar la col·lecció que Gabriel Julià ha cedit a la Diòcesi, un espai que rebrà el nom del propi donant i que acollirà peces que són, en gran part, del segle XVIII, així com també aquarel·les i il·lustracions.

Es tracte de documents extrets de publicacions sobretot britàniques i franceses, que descriuen aspectes quotidians de la vida menorquina, indrets com el port de Maó o el castell de Sant Felip, o vaixells de diverses èpoques.

Entre el material cedit per Julià hi ha tres aquarel·les originals de l'Illa de l'Hospital, de l'Illa de la Quarantena i del Port de Fornells, tots del segle XVIII. També s'hi poden veure gravats curiosos sobre un paper prim i que es projectava amb la "llanterna màgica", una espècie de projector de l'època.

La majoria d'exemplars són il·lustracions que van aparèixer a publicacions estrangeres i llibres de viatges entre el segle XVIII i principis del XIX, i que servien per mostrar Menorca als seus lectors.

Col·lecció de mapes

Una part important del llegat que Julià cedeix són una sèrie de mapes, tant de Menorca (els més nombrosos), com de l'arxipèlag balear i de tot l'Estat espanyol, a través dels quals es pot observar les evolucions en el camp de la cartografia.

Com a curiositat, una Menorca capgirada horitzontalment, amb la costa nord a la part inferior del paper i la sud a la superior. Es tracte d'un mapa de 1780 elaborat pels britànics i que recull la toponímia local, tant dels pobles (Ferrarias, Mercadall, Mahon, Ciutadella i Alley) com de llocs i indrets.

Entre tot aquest material també hi ha, entre d'altres peces, els retrats de l'almirall Byne y del governador general de Menorca, William Blakeney, dos britànics que van lluitar contra els francesos quan aquests van conquerir l'Illa.

En definitiva, un important llegat recollit per Gabriel Julià durant més de 25 anys i que ara queda a l'abast dels ciutadans al Seminari.