Presentació. La regidora de Cultura, Auxiliadora Pons, i el regidor de Turisme, Pedro Gener, ahir matí - Cris

TW
0

La Catedral, el teatre des Born, Sant Francesc, el convent de Santa Clara, el Molí des Compte, l'antic Hospital municipal, la caseta de Comandància, la plaça del Mercat... Ciutadella té una màgia especial que captiva qualsevol que la transiti a consciència.

La seva història i arquitectura li atorguen una personalitat que mai no ha passat desapercebuda i que en el seu moment, l'any 1964, li va valer la declaració de Conjunt Històric-Artístic, títol que posteriorment, amb les lleis de patrimoni tant a nivell estatal com autonòmic, ha derivat en Bé d'Interès Cultural (BIC) en la categoria de Conjunt Històric. Açò obliga el Consistori a tenir plans especials i normatives específiques que protegeixin la història i arquitectura del poble.

Ara, a principis de temporada turística, l'Ajuntament ha decidit impulsar encara més i posar en valor el patrimoni, l'arquitectura, la singularitat i la història de Ciutadella. Ho fa amb l'edició de 15.000 mapes explicatius, redactats en català, castellà i anglès, i amb la col·locació, associada als mapes, de 34 plaques senyalitzant els punts més emblemàtics del nucli històric.

Es tracta d'un rigorós projecte elaborat per l'empresa de conservació i gestió del patrimoni cultural, Tecné Studi, impulsat conjuntament des de les regidories de Cultura i Turisme, que pretén per una banda donar a conèixer tant a residents com a visitants el patrimoni arquitectònic i històric, i per una altra servir de guia per a aquelles persones que es facin amb el mapa a Ciutadella Turisme, ens situat a les dependències de l'Ajuntament, per un preu simbòlic.

El mapa, il·lustrat pel professor Xec Coll i amb textos de l'historiador Antoni Camps, mostra una interpretació zenital de Ciutadella i permet tant als residents com als turistes recórrer els indrets més singulars amb autonomia i a la vegada disposar de les dades històriques sintetitzades que ofereixen una visió molt completa i vàlida.

A més inclou un resum en cinc paràgrafs de la història de Ciutadella des de la seva fundació fins a l'època actual. A l'estètica del mapa s'hi afegeix l'skyline elaborat per Pepe Capella, oferint una imatge moderna i nova del potencial arquitectònic que té Ciutadella.

Es destaquen en total 102 punts d'interès dins el nucli urbà, que a la llarga acabaran també tenint la seva placa. De moment, seran 34 les plaques col·locades en els propers quinze dies arreu de la població.

Afegint un valor tecnològic al projecte, les plaques tenen la particularitat d'incloure un codi QR, dispositiu amb el que, a través d'un smartphone, remet directament a la pàgina web que l'Ajuntament està ultimant amb ampliació de dades i fotografies de cada lloc senyalitzat.