Exposicions. El Museu Municipal de Ciutadella sorprendrà els visitants amb una mostra espectacular de la Cova des Càrritx i de la des Mussol, així com amb la col·lecció de Júlia Bagur de vestits dels segles XIX i principis del XX - Cris

TW
0

El Dia Internacional dels Museus es celebra arreu del món des de 1977, i sumant-se un any més a la iniciativa, el Museu Municipal de Ciutadella obre les portes amb dues propostes que sorprendran els visitants. I és que a més de poder gaudir com cada dia de l'exposició permanent que inclou peces des de l'època pretalaiòtica fins a l'època islàmica, avui i demà el Bastió de sa Font mostra dues col·leccions extraordinàries (de 10 a 14 i de 18 a 21 hores).

La primera, un muntatge de vestits de festa, abrics, roba de davall, botins i avarques, capells, guants... que daten del segle XIX i principis del XX; una col·lecció cedida per Júlia Bagur, a la qual s'han afegit algunes peces del fons antic del museu. Destaquen un parell de vitrines amb capells que van des del 1910 al 1960, així com la recreació del taller d'una modista, amb un maniquí de l'any 1900, planxa de ferro i màquina de cosir.

D'alguna manera, cada vestit i cada capell traspua la vida que els van habitar. És inevitable intuir l'elegància d'aquelles dones que els van lluir tants d'anys enrere.

Si la mostra de vestits antics ja corprèn, la segona proposta del Museu Municipal de Ciutadella és d'assistència quasi obligada. I és que l'espeleòleg Pere Arnau i l'arqueòloga municipal i tècnica del museu, Majo León, han preparat per al públic una selecció de les peces trobades a la Cova des Càrritx i a la des Mussol, dues descobertes que va fer el propi Pere Arnau, que daten de tres mil anys enrere. L'excepcionalitat és l'estat de conservació en què es van trobar aquestes dues coves d'enterrament, una al barranc d'Algendar i l'altra als penyals de punta Nati.

Els visitants podran contemplar les restes d'aquests menorquins, que s'acomiadaven dels seus difunts dins coves d'enterraments successius d'accés complicat, i on feien rituals amb els seus cabells, tenyint-los amb tons vermellosos i conservant-los dins cilindres de llenya o de banya.

Ossos i cranis femenins, masculins, infantils. Cranis trepanats. Cranis amb la part frontal dividida en dues peces. Tots parlen en silenci a través dels segles de consanguinitat o de pràctiques mèdiques o d'infeccions de geniva.

La mostra es completa amb peces degudament climatitzades. Cabell humà, pintes i agulles per pentinar, espàtules per preparar els pigments... I amb una col·lecció d'olles de totes les mides, algunes per fer ofrenes, d'altres que serviren de punts de llum per entrar cova endins.

Pere Arnau i Majo León faran de guies als visitants que s'animin a guaitar a través de la història.

Altres visites

També la Fundació Destí Menorca ha organitzat una jornada de portes obertes als recintes culturals que gestiona. Així , la naveta des Tudons, la Torre d'en Galmés, la torre de Fornells i el poblat de Trepucó es podran visitar gratuïtament avui divendres.