premis. Pedro Marquès (dreta), amb en Poderós i el seu pare (esquerra) a l’entrega de trofeus durant l’edició de 2010 del concurs morfològic - arxiu

TW
0

El XXII Concurs Morfològic de Cavalls de Raça Menorquina servirà per valorar la feina feta pels criadors i pels propietaris amb els exemplars que presentin al certamen. Els encarregats de posar-hi nota seran tres jutges, entre els quals hi ha dues incorporacions noves després que el mes de gener es fessin les proves per a l'obtenció de la titulació. Així, a l'experimentat Rafel Carretero s'afegeixen ara Ibai Martínez i Pedro Marquès, que estrenaran el seu títol durant aquest cap de setmana.

Pedro Marquès Fedelich (Ciutadella, 1977) és fill de Tòfol Marquès, l'amo de Son Felip, membre fundador de l'Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Raça Menorquina i jutge en diverses ocasions en el concurs morfològic. Així el gust pels cavalls "l'he mamat des de ben petit, i ara vaig tenir l'ocasió de fer el curs de jutge", explicava.

Evolució
Per a Pedro Marquès no hi ha un cavall deu. "El cavall perfecte és impossible, sempre hi ha possibilitats de millora", assegura. D'aquí que els criadors, quan guanyen el certamen, hi segueixin participant. "La filosofia del concurs és superar-nos a nosaltres mateixos", assenyala, ben coneixedor del què és participar i guanyar un premi al concurs. I és que a l'edició de 2010, el seu cavall Poderós va guanyar en la categoria de més de 7 anys, mentre que l'any 2000 ho va aconseguir amb en Gelós.

El cavall menorquí ha tingut una evolució al llarg dels anys. Són uns canvis, no tant en l'aspecte físic sinó en les prestacions i el maneig, un fet estretament relacionat amb la millora del caràcter. De fet, Marquès recorda que antigament el menorquí era un cavall bastant indòmit, com ja reflectia mestre Joan Benejam quan explica el Caragol des Born a l'obra costumista "Foc i Fum". "És un animal de sang calenta i té caràcter, però ha millorat en aquest aspecte", afirma Pedro Marquès.

Aquest canvi en la personalitat de l'animal ve condicionat per una major sociabilització. "Ara és fan més trobades, més replecs, els concursos. El cavall està en contacte amb altres cavalls, i ha après a relacionar-se", exposa.

Tot i així, amb els anys, el cavall menorquí també ha experimentat canvis físics. Ara és un animal de talla superior, més ample de pit i ha guanyat musculatura. Un dels motius és la millora que hi ha hagut en la seva alimentació.

Marquès també explica que les festes patronals han servit per marcar el tarannà del cavall menorquí. Així, al principi hi va haver una "selecció natural per a la festa, es cercava un animal que tingués un bon bot, amb temperament, poc poruc, que servís per a la festa". Aquest seria l'embrió del cavall actual, aquesta raça menorquina apreciada per la seva noblesa.

El mercat
Segons el vicepresident de l'Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Raça Menorquina, Frans Mercadal, la crisi actual ha fet que el mercat de venda de cavalls s'hagi "estancat" un poc. "La venda està un poc aturada, però els cavalls bons sempre tenen sortida".

Pedro Marquès també fa esment de la crisi per referir-se a la situació actual del cavall autòcton. "Hi ha molta gent que el primer que ha hagut de fer quan s'ha quedat sense feina ha estat treure's tots els hobbies, hi ha gent que s'ha llevat el cavall", perquè suposa un cost que no tothom pot mantenir en aquesta situació actual.