moll. Va agrair aquesta distinció i va recordar la tasca de l’escriptor i lingüista Antoni M. Alcover en el Diccionari català-valencià-balear. Cris Juanico hi participà amb la seva música - uoc

TW
0

La filòloga menorquina i exdirectora general de Política Lingüística de la Generalitat, Aina Moll (Ciutadella, 1930), ha estat investida doctora Honoris Causa per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Durant l'acte, celebrat ahir a Barcelona, Moll va demanar una nova política lingüística "molt més exigent i difícilment atacable".

La universitat ha atorgat la màxima distinció universitària a Moll per la seva contribució a la normalització lingüística del català a les zones d'influència d'aquest idioma. "Ha reivindicat noves estratègies en la promoció i difusió del català", ha defensat el centre, que ha atribuït a Moll que el català s'hagi posicionat com a llengua vehicular.

En el transcurs de l'acte, la rectora de la UOC, Imma Tubella, va destacar la importància de la figura de la menorquina en la difusió i consolidació de la llengua catalana. Tubella va definir Moll com "una activista tan silenciosa i pacífica com sòlida i contundent, que sap perfectament que qui lluita pot perdre, però qui no lluita ja ha perdut". I afirmà que "al nostre país li caldrien una bona quantitat d'Aines Moll per a sortir airós de l'atzucac on l'ha portat l'Estat. Necessitem persones perseverants, rigoroses, equànimes i tenaces".

Per la seva banda, Moll reclamà que tota la comunitat que parla català tingui "el coratge de defensar-la com a llengua pròpia". Així mateix, va agrair profundament la distinció i recordà la tasca duta a terme per l'escriptor i lingüista mallorquí Antoni M. Alcover en l'elaboració del Diccionari català-valencià-balear, una obra que Alcover no va poder finalitzar i que van tancar el seu col·laborador, Francesc de Borja Moll, pare d'Aina Moll, i la mateixa Moll.

En aquest sentit, afegí, "si ens haguéssim inspirat més en ell, hauríem estat capaços de posar en marxa i dur endavant una política lingüística molt més exigent i alhora difícilment atacable". A mode de conclusió i com a tancament del seu discurs, Moll va assegurar que "és possible el recobrament total de la llengua, si tots els catalans ho volem". L'acte comptà amb la presència de Cris Juanico, que hi participà amb la seva música.