TW
0

autofitxa
Som na Sònia Estradé Niubó, tècnica en medi ambient de l'OBSAM. Vaig néixer el 5 d'agost de 1976 a Barcelona. He estudiat ciències ambientals i les meves aficions són l'escalada, el kayac, la bicicleta i el muntanyisme. Visc a Menorca des de l'any 2001. Per què? Com un pas en el meu camí, quan un cop més la vida em presenta l'oportunitat de viure els meus somnis, i en aquest cas va ser Menorca on poder compartir i conviure amb gent afí amb un objectiu comú que era aprendre i intentar dur a la pràctica la creativitat, l'autosuficiència i el respecte a la natura. Col·laborar amb l'OBSAM és un altre dels meus somnis fet realitat.

Quina és la seva labor a l'OBSAM.
Faig feina en temes diversos. Sóc responsable del seguiment dels vectors ambientals (aigua, energia i residus), però també col·laboro en temes biològics com el seguiment de papallones diürnes, o les praderies de posidònia.

En quina situació es troba Menorca respecte a aquestes matèries.
Tant l'aigua com l'energia i els residus van experimentar un augment en les darreres dècades a causa de l'augment de població, el fenomen turístic i l'augment dels consums per càpita causats pels nous hàbits domèstics. Però en els darrers anys aquestes tendències s'han estabilitzat i fins i tot han baixat lleugerament. De totes maneres estem encara molt lluny del que seria desitjable, i com a Reserva de Biosfera hauríem d'apostar per ser un model de gestió eficient. A dia d'avui necessitaríem un territori com més de tres vegades Menorca per abastir les demandes actuals d'energia i matèries i absorbir els nostres residus i emissions.

Asseguren que vostè porta una vida molt compromesa amb el que predica, quines són les propostes.
Tenir present que la totalitat és formada per cadascun de nosaltres. Obrir els ulls i veure què hi ha al darrera d'obrir una aixeta, de llençar les escombraries, encendre el llum o comprar una poma d'Alaior o de Xile. Cadascuna d'aquestes accions tenen una relació directa amb el medi ambient.

Expliqui'ns sobre les papallones.
Les papallones són molt bones bioindicadores perquè són sensibles als canvis ambientals. Així, a nivell de tota Europa hi ha una xarxa anomenada BMS (Butterfly Monitoring Scheme), que fa el seguiment de les poblacions de papallones, i des de Menorca, l'OBSAM i el Parc Natural des Grau, contribuïm a aquest projecte amb tres estacions que s'inclouen dins el programa coordinat des de Catalunya. Amb la quantitat de dades que es tenen avui dia ja es poden observar canvis com les modificacions dels patrons de migracions conseqüència del canvi climàtic. Una de les papallones migradores que ens visita es la cynthia cardui que ve des del Nord d'Àfrica i continua cap a Europa. Jo vaig un cop per setmana a l'estació que tenim al barranc d'Algendar i faig el recorregut que tenim establert d'uns dos quilòmetres comptant les papallones de cada espècie que es veuen a un radi de 2,5 metres a banda i banda.