Neus Torrent - Gemma Andreu

TW
0

Autofitxa
Em dic Neus Torrent. Vaig néixer as Castell fa 64 anys, però quasi sempre he viscut a Maó. Estic casada amb n'Esteve i tenim dos fills, n'Esteve i en Joel, la meva nora nom Teresa i el nostre nét Adrià. Som modista i durant uns anys vam tenir, amb dues germanes més, la botiga Labors Ca s'Àvia, el nom és un homenatge a la nostra mare que en sabia molt de labors. Tenc la carta de Mestra Artesana de Modista i la de Labors de Retalls (Patchwork).


El cap de setmana del 5 i 6 de maig es celebra as Mercadal Món Creatiu. Quina és la seva participació?

Món Creatiu s'ha concebut com la primera mostra de labors i manualitats que es celebrarà as Mercadal i està organitzada per Castelltort. Consistirà en una exposició, a la primera planta del Centre Artesanal, i una trentena d'estands amb materials específics de botigues de tota Menorca. També es realitzaran tallers amb la intenció de mostrar a la gent com realitzar aquestes labors, com ara pintar sobre tela, decopauge, diferents tipus de punt, scrapbooking, brodats, i personalment col·laboraré en el de patchwork i estampació sobre tela.

Les labors s'estan posant altra vegada de moda i se'n lloa molt l'efecte relaxant de qui les practica.

Quan realitzes una labor t'evadeixes molt de les preocupacions que puguis tenir i et concentres en el que fas. És un temps i un espai teu, fora rutines i obligacions, es gaudeix fent el que fas i si es regala, que moltes vegades el que es fa és un regal per a un altre, li estàs donant part del teu temps, del teu esforç, d'una cosa que has fet perquè l'has pensada i realitzada expressament per aquella persona. És molt especial.

També funciona molt bé quan es realitza alguna d'aquestes activitats en grup.

Sí, i tant. Jo don classes a l'Escola d'Adults d'Alaior, as Castell, Ciutadella, i a Maó a la merceria Do It, també n'he donades a l'Escola d'Adults d'aquí i he assistit a cursos amb estrangeres i a Catalunya, on hi ha gran afició pel patchwork. Es comparteix més que la realització d'una labor entre els presents, amb poc temps es creen uns vincles d'amistat que són també molt importants i es fan actuacions rellevants. Com per exemple amb el grup d'Alaior, cada any realitzam un cobertor i els doblers que obtenim de la seva venda els destinam a entitats que ho necessiten.

Com ha esta l'auge del patchwork a Menorca?

El patchwork neix de la necessitat d'aprofitar materials tèxtils. Arriba a Estats Units mitjançant els emigrants europeus, com ara un grup d'holandesos que després serien els amish, que fan molt patchwork tot i que sempre amb colors llisos. A Menorca arriba cap als anys 80, abans hi havia poca gent que s'hi dediqués, i en els últims anys ha anat a més. Record com a data important l'any 2002 quan l'Euro Quilt es va celebrar a Barcelona. Es tracta d'una fira internacional que s'organitza des de Houston i es celebra a Europa cada dos anys.

Des de fa uns anys també realitzen el "Coixí del Cor". De què es tracta?

Una infermera d'Estats Units va ser operada de càncer de mama. Les seves ties al visitar-la li van regalar un coixí en forma de cor. Des de llavors s'ha anat estenent per tot el món el fet de regalar un coixí en forma de cor a les operades de càncer de mama. Jo ho vaig conèixer a través de l'Associació Balear de Patchwork de la qual formo part. El coixí en forma de cor és molt útil per a la cura de la ferida ja que permet recolzar-s'hi.