TW
0

Ramon Jesús manté viva la tradició de Sant Jordi. Fa tres dècades que, cada any, en motiu de la Festa del Llibre regala roses a les seves amistats. Com que no és jardiner, no són flors naturals; com que és pintor, les pinta. Enguany el dibuix és especial. En comptes de roses són roselles silvestres, d'aquelles que ara comencen a florir al camp de Menorca i cobreixen la terra del color que Claude Monet tan bé va saber expressar. A Ramon Jesús li agrada anomenar-les "coquelicot", el nom d'aquesta flor primaveral en francès.

Des de l'Illa, les "coquelicots" de Ramon Jesús estan arribant arreu del món. Blanques, vermelles o blaves, el pintor les envia a les seves amistats internacionals, conreades després d'una vida de viatger incansable: Ginebra, Suècia, Barcelona... Cada rosella s'acompanya d'un poema d'Ignacio Cartagena, diplomàtic i poeta amic de l'ànima del pintor. "Tal vez así recuerdes lo que ha visto quién solo vió a través de tu mirada", diu el final del poema. El present s'acompanya d'una llegenda que anuncia la que serà la primera exposició antològica del pintor. Tindrà lloc el proper mes d'agost a la Sala Municipal del Roser. Ha estat convidat per l'Ajuntament de Ciutadella, que li vol retre homenatge.

El pintor, menorquí d'adopció, ha tornat a l'Illa a passar una temporada per a preparar la seva mostra pictòrica retrospectiva. Des de Menorca, està intentant arreplegar les seves obres més significades, en propietat de col·leccionistes particulars illencs, nacionals i estrangers, i seleccionant els originals del seu fons personal. Tot i que el motiu principal de tornar a Ciutadella ha estat conèixer el seu el seu darrer nét, fill del pintor Marc Jesús, que ha seguit les passes del pare en la creació artística i que continua rebent les millors crítiques dins i fora de l'Illa.

La relació de Ramon Jesús amb Menorca ve de lluny, quan el 1973 arribà a Ciutadella a bord d'un vaixell de regates i quedà enamorat. Residí durant deu anys al lloc de Sant Ignasi, i anys després, a una casa al carrer Santa Rosalia. Sumà dues dècades de residència a l'Illa. De llavors ençà, ha mantingut viva la relació amb Menorca, i amb Ciutadella en particular, a través dels seus fills i les amistats que ha mantingut. Viatger i descobridor de paisatges i gent, Ramon Jesús ha sabut transmetre a través de la seva pintura el sentiment que li desperta el món i Menorca en especial, de la que ha retratat persones, tradicions, el port, els llaüts i la mar. Sobre ell, Alberto Vázquez Figueroa va dir: "En els seus traços deixa assenyalat l'esperit, l'essència i fins i tot podríem dir que l'ànima de tot allò que ha volgut captar".

Qui rebi aquests dies una "coquelicot" de Ramon Jesús, la rosella silvestre serà la invitació a la seva exposició antològica, una mostra amb la que l'Ajuntament de Ciutadella vol retre tribut al qui, com va definir Ignacio Cartagena, "sap dibuixar una rosa sense tocar-la".