Estudiants. El Poliesportiu Municipal de Maó va acollir 380 alumnes en un concurs matemàtic on la lògica i l’enginy van fer acte de presència - Javier

TW
0

"Un globus pot arribar a aixecar una cistella que porti, en el seu interior, 80 quilograms de pes. Dos globus, del mateix tipus, poden arribar a aixecar la mateixa cistella amb 180 quilos. Quin és el pes de la cistella?" "L'Andreu juga amb la calculadora i escriu 11,11 - 1,111. Quin resultat hi apareixerà?" I així fins a 30 preguntes de caire matemàtic que uns 650 joves estudiants d'entre tercer d'ESO i segon de Batxillerat de nou centres de l'Illa van haver de resoldre amb enginy i lògica.

El Poliesportiu Municipal de Maó i la Sala Multifuncional de Ciutadella van acollir ahir matí la tretzena edició de les Proves Cangur, que es celebren de manera simultània en més de quaranta països d'arreu del món.

El concurs matemàtic arrencava a les 9.30 hores i es perllongava fins passades les 10.45 hores, una hora i un quart en què els erudits van haver de fer gala del seu raonament lògic per discernir la resposta correcta.

A Maó, el bon grapat de joves que es disposaven a contestar una rera l'altra les preguntes tipus test i de solució múltiple que s'imprimien en paper de color deixaven una estampa un tant curiosa en una sala on allò que menys es percebia era el moviment esportiu per deixar pas a l'activitat intel·lectual. Així, els bolígrafs rondinaven del paper als llavis en clara senyal de pensament, les mirades es fixaven absentes, i alguns dits s'alçaven un a un per comprovar els comptes d'aquells exercicis on la calculadora havia de romandre apagada.

Els estudiants, tot i no comptar amb les condicions més idònies per desenvolupar la seva destresa, sense taules i amb els papers a sobre les cuixes, van fer un gran esforç per tal d'aconseguir alguna posició entre els primers classificats d'aquesta prova de renom internacional.

Un dels professors de l'institut Joan Ramis i Ramis, centre organitzador de l'esdeveniment, informava que estaven previstes unes tabletes on recolzar-se, però no van arribar.

Per altra banda, destacava trobar-se davant una prova de caràcter lúdic. I és que és la festa de les matemàtiques. "El concurs surt de l'ortodòxia de les classes on tot i tenir un transfons matemàtic les preguntes gaudeixen d'un caràcter distès", assenyalava i assegurava que "en més d'un ocasió no és el nivell de coneixements adquirits sinó tenir l'acudit en el moment".

Tot i ser complicat posicionar els estudiants illencs entre la resta de participants aquest professor era clar. "Es donen deu premis per a cadascun dels quatre nivells i sempre hi ha algun menorquí en el pòdium". Així mateix, la xifra de participants ha disminuït respecte l'any passat tenint en compte que "enguany han coincidit amb els exàmens d'avaluació d'alguns instituts", matisava.

Finalitzat l'exercici, les opinions eren molt diverses. Clàudia Pons, una alumna de tercer d'ESO de l'institut Joan Ramis i Ramis, assegurava que li havia anat bastant bé tot i que es pensava que "ens farien fer més contes, han estat exercicis de lògica". Aitana Malavia, Núria Riudavets i Carmela Díez, estudiants de quart d'ESO de l'institut Cap de Llevant, comentaven a la sortida de la prova com els hi havia anat i ressaltaven que de coneixements tractats a classe "més ben pocs", apuntaven i insinuaven que els havia sobrat molt de temps. Diferent era la postura de Judit Pons i Clara Pons, de tercer d'ESO de l'institut Joan Ramis, qui ressaltaven que el temps ha jugat al seu contra. Judith Massanet i Giorgio Messara, alumnes de segon de Batxillerat, també del 'Ramis', indicaven que "l'exercici ens serveix per practicar de cara a Selectivitat".

Amb posterioritat a la prova, els estudiants van participar en una gimcana matemàtica.
Tot i que la majoria d'alumnes tenien ahir clar que no s'havien classificat entre els deu primers, hauran d'esperar fins el maig per discernir-ho però de ben segur que algun nom illenc serà citat en l'acte de lliurament de premis.