Té una pàgina web molt completa de Menorca però sobre tot de Ferreries. Com es planteja aquesta obertura al món?
Cap el tombant de segle i de mil·leni vam fer cursos d'actualització per al professorat i a part de navegar també ens van mostrar a fer pàgines web. I a poc a poc vaig anar incorporant informació de Menorca i de Ferreries perquè sempre m'ha interessat la història i la cultura.
Una de les seves grans aficions és la genealogia, veritat?
Aficionat ho som des de fa uns vint anys. Em ve perquè un germà de l'avi matern era en Rafel Bosch Ferrer, un canonge de la Catedral i historiador i era nét d'una rebesàvia meva, na Francisca Seguí Vila, que l'any 1913 va complir 100 anys. Amb aquesta efemèride, el germà de l'avi meu, que era un nét d'aquesta dona, va fer un llibret explicant la seva descendència que avui ja és molt nombrosa, uns 400 o 500. Jo en tenia una còpia d'aquest llibre i arrel de fullejar-lo vaig anar anotant. A més, a Ferreries hi ha famílies molt nombroses i m'hi vaig dedicar. Vaig fer moltes consultes a l'Arxiu Diocesà, cercant sobre els matrimonis de Ferreries i també contactant amb molta gent que té estudis genealògics. Una volta tens moltes dades és fàcil de fer enganxar-les perquè tot s'entronca. És com fer un trenca-cloques gegant.
Quantes persones s'inclouen?
A la web n'hi ha prop de 84.000 però de Menorca n'hi ha uns quants menys, uns 60.000 perquè, n'hi ha que són descendents de la immigració menorquina cap a Alger i que actualment viuen a França. Per internet, he pogut obtenir molta informació gràcies al contacte amb aquesta gent. També tenc branques per Cuba, Argentina, Sudamèrica, però molt menys. I estan tots lligats.
La genealogia es remunta a finals del segle XVI?
La majoria de branques poden arribar fins 1560 aproximadament. De fet, és quan comencen els llibres sagramentals de defuncions, matrimonis i baptismes. A Menorca es comença a prendre nota l'any 1565. Va ser una resolució del Concili de Trento on es va determinar que es prendria nota de tot això.
Molta feina de recerca...
Un caramull d'hores. El que li ha donat l'impuls gros són els programes que gestionen aquests trenca-closques. Però si tu no dones el menjar, el programa no t'ho fa!
Amb quines curiositats s'ha trobat en tot aquest entramat de noms i llinatges?
El fet de ser una Illa ha dut que hi hagi molta endogàmia, molts de creuaments entre parents, de quart o cinquè grau, per exemple. El llinatge Pons guanya per golejada. I per altra banda, el premi Nobel Albert Camus també hi figura, és descendent d'aquesta immigració. I a través de la web es pot consultar la descendència d'aquest personatge tan destacat i és molt fàcil que molta gent sigui parent del premi Nobel.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.