Can Victori. Els membres de la Fundació es reuniren abans de la presentació del nou volum d’història - Javier

TW
0

De la Menorca britànica a la consolidació de l'estat liberal és el contingut que comprèn el Tom III, Volum I, de l'Enciclopèdia de Menorca. Ahir el van presentar a Can Victori Josep Miquel Vidal i l'autor, Miquel Àngel Casasnovas, en el context de la segona reunió dels 24 membres de la Fundació de l'Enciclopèdia de Menorca recentment creada.

La Fundació neix amb una sèrie d'objectius com el de trobar finançament per tirar endavant l'enciclopèdia. A les administracions de l'Illa, els autors que han aportat el contingut i la Universitat de les Illes Balears, com a col·laboració acadèmica, s'han d'afegir necessàriament, va explicar Josep Vidal, mesenes que aportin capital amb què finançar els volums que queden, que encara podrien ser més de sis.

Vidal va explicar que la majoria de subscriptors de l'Enciclopèdia són persones que es van donar d'alta a l'inici, és a dir, als anys 70. Per captar nous subscriptors també volen emprendre una campanya presentant els nous toms al màxim de poblacions possible.

El que es presentava ahir ja ho havia estat a Ciutadella i Alaior. A més es vol dur a terme una sèrie d'exposicions. La primera que es prepara per aquest estiu mostrarà els originals de les il·lustracions publicades de Pacífic Camps, Pere Pons, Antoni Camps i Eugeni Sierra, entre altres.

Miquel Àngel Casasnovas va fer un repàs de la trajectòria que han viscut els toms dedicats a la història, que en principi havien de ser tres però amb el temps s'han anat dividint en volums com el que es presentà ahir.

El Tom III, Volum I, arranca en una primera part dedicada al segle XVIII, període que l'autor caracteritza com a turbulent. El treball de Casasnovas és exhaustiu i minuciós, rigorós i a la vegada també molt amè. Combina capítols en què explica les seqüències dels esdeveniments amb altres estructurals on analitza aspectes concrets com les institucions, la demografia, etcètera.

La segona part, amb què fa més aportacions, està dedicada a la primera meitat del segle XIX, un període fins ara molt poc estudiat i per al qual l'historiador ha hagut de fer molta recerca en arxius i premsa i bibliografia estrangera perquè assegura que "després de les guerres napoleòniques, Menorca encara interessa, està en el joc d'estratègies de la Mediterrània".

Com és habitual el tom també inclou una cronologia comparada a tres nivells, Menorca, Espanya i Història General i uns índex analítics molt exhaustius.