TW
0

Autofitxa. Sóc en Joan Mercadal, nascut a Ciutadella l'any 1951. Estic casat amb na Isabel García, amb qui tenc dos fills, en Joan i na Llucia. Sóc un dels socis fundadors de l'Associació Gallina Menorquina, que es va crear el 2001, moment des del qual en sóc el seu president. Entre les meves aficions, a banda de tot el que rodeja la gallina, hi ha la caça, el camp, coses que permeten estar en contacte amb la natura.

Quin és l'objectiu de la cria de galls i gallines menorquines?
L'objectiu és millorar la posta, que a part de la morfologia hi hagi una millora en la quantitat d'ous que posen a l'any. També és important retallar el temps que tarden en fer ous des del moment que neixen. Aquesta cria genètica serveix per conèixer qui són els pares de cada animal, i permet anar millorant l'espècie.

Quines són les característiques de la raça Menorca?
El més destacable és la seva elegància. El gall té una cresta molt grossa, de cinc o sis puntes i ben dreta. Té l'orella grossa, blanca i un poc ovalada, en forma d'ametlla; la cua ben desplegada i un bec molt pronunciat. És un animal molt corpulent. La gallina té la cresta recta per davant però tombada per darrere.

Com ha millorat la gallina menorquina els darrers anys?
Hem aconseguit una petita millora en l'inici de posta, que acostuma a ser a les 28 setmanes però enguany ja tenim qualque gallina que ha començat a les 23. Quant al nombre d'ous, l'any passat vam tenir unes dotze gallines que van arribar als 200.

Quines diferències hi ha entre la gallina menorquina i la comuna?
Quant a productivitat, la menorquina té com a característica que l'ou que fa és blanc i d'un tamany que s'aproxima als 70 grams. És molt bona en aquest aspecte. Quant a carn, no té comparació amb cap altra gallina, perquè no serveix. El que sí que té és aquesta elegància, els galls tenen una cresta molt vermella, l'orella ben grossa i blanca. És de ploma negra, tot i que hi ha varietats genètiques amb plomes amb diferents tonalitats però que mantenen les mateixes característiques, com ara la blanca, la favada i la blava.

Quina és la mitjana d'ous per any de la gallina menorquina?
La mitjana està entre els 175 i 180 ous. Si ho comparam amb una gallina industrial, la menorquina queda molt endarrera, perquè passa dels 300 ous. Si xerram de races autòctones, quan rallam d'uns 200 ous ja està prou bé.

I quant a la qualitat de l'ou? És millor?
No ho puc assegurar. Jo n'estic molt satisfet de la qualitat d'ou i de l'acceptació que tenen. Però no es pot dir que sigui millor o pitjor, no ho hem estudiat, no sabem si la composició de l'ou de la gallina menorquina és diferent a la d'altres races.

La cria d'aquestes gallines es fa al camp?
Antigament ho era, avui en dia no, almenys nosaltres no. Com a criadors no les podem tenir amollades, perquè hem de controlar la posta de cada una i açò només és possible si les tenim en gàbies.

Quin cens hi ha de gallines menorquines?
Hi ha més de 200 animals controlats. Però n'hi ha moltes més que no estan censades, n'hi ha entre 800 i 1.000. Aquí és on hi manca la implicació de la gent, no hi ha gaire interès per millorar l'espècie.