Els cors del monestir de Santa Clara s'han vist colpits enguany per la cruesa de la pobresa i la fam que pateixen milions de persones al Corn d'Àfrica. Per açò la comunitat ha volgut que el Betlem recreï la Depressió de Danakil, una regió d'Etiòpia, tocant la frontera amb Eritrea, com un gest de solidaritat amb la població afectada i com a metàfora d'esperança per a la gent d'aquí que pateix la crisi.Amb aquesta idea les germanes han aconseguit de nou captivar el públic amb el betlem.
D'ençà la inauguració, el Dissabte de Nadal, el monestir no atura de rebre visites per a veure l'original recreació del Naixement. Famílies, grans i petits, joves, grups i persones de totes les edats fan que el Betlem de Santa Clara sigui un referent de les festes com a expressió de fe.
Les germanes s'han inspirat en les fotografies visionades per internet per a recrear la zona africana, un dels punts més calents del planeta, plena de volcans actius i llacs de sal. La comunitat de Santa Clara ha volgut representar aquesta regió inhòspita, on d'ençà fa quasi 2.000 anys viu l'ètnia Afar. La font de vida de la població són les mines de sal, un recurs natural que extreuen i transporten amb camells.
Les mans de les germanes han aconseguit reproduir un paisatge àrid, presidit per un gran volcà que brolla lava i fum, amb llacs de sofre i dipòsits minerals. Un paratge de colors vius d'una bellesa erma i desconeguda. Al costat, apareix un petit oasi de palmeres i una font amb aigua on destaca la llum del Naixement.
Com cada Nadal, el betlem té missatge. Segons l'abadessa de Santa Clara, Carme Mesquida, la representació de la Depressió de Danakil "vol ser també una metàfora de la crisi que està vivint la nostra societat en tots els àmbits. Enmig d'aquesta depressió és també on neix Jesús, per posar-hi esperança i encoratjar els homes i dones d'avui".
Explica que tot i la inhospitalitat del lloc, els Afar creuen el desert amb els camells carregats de sal, alimentant-se només de dàtils i aigua. "Els qui hem conegut Jesús hem de caminar cada dia a través del desert per escampar la sal al món i per a contribuir a que recobri el gust i la il·lusió", assegura. "Hem de ser la sal de la terra i escampar la pau, la il·lusió, la bondat i l'alegria al nostre entorn en un moment en què hi ha moltes persones afectades per la crisi econòmica i de valors".
El betlem vol transmetre aquest missatge d'esperança. "Tot l'any pregam per la nostra gent i el nostre poble, i per Nadal, muntar el Naixement és la felicitació que volem dedicar i compartir amb Ciutadella". De fet, la tradició del betlem de Santa Clara està ben arrelada, d'ençà el 1973 quan van començar a fer-lo i obrir-lo a les visites. L'any passat la comunitat aconseguí 3.000 euros per a Haití i enguany els donatius de la gent es destinaran a Danakil a través d'una missió de frares franciscans. El betlem estarà obert fins dia 10.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.