barraca. Laetitia Lara, presidenta de Líthica, i la paredadora Federica Mahieu, durant el congrés a Castelló - f.m./L.L.

TW
0

Visitar el poble de Vilafranca, a Castelló, és descobrir un paisatge molt familiar per a un menorquí. El territori està quadriculat per parets seques i són abundants els elements etnològics similars a les barraques i ponts de bestiar que tenim aquí. Aquesta localitat d'interior de la comarca de Els Ports ha sabut treure profit a aquest patrimoni: disposen d'un museu dedicat a les construccions de pedra en sec i un centre d'interpretació a l'aire lliure on els turistes i visitants poden conèixer les diferents tipologies i funcions de cada un dels elements etnològics fets de paret seca. Aquesta oferta s'ha convertit en un reclam turístic i cultural important per a la zona.

Laetitia Lara, presidenta de Líthica, i la paredadora Federica Mahieu han quedat admirades pel projecte de desenvolupament local impulsat pel poble de Vilafranca i duen idees per a poder implantar a Menorca. El passat cap de setmana, la localitat va acollir la VI Trobada d'Estudi per a la Preservació del Patrimoni de Pedra en Sec dels Països Catalans, que ha reunit a experts, tècnics i paredadors d'arreu per a posar en comú iniciatives amb l'objectiu de recuperar i preservar un llegat oblidat, però amb molt de potencial. El congrés ha estat el marc idoni per a presentar el projecte que promou Líthica, que preveu crear un centre d'interpretació de la paret seca.

Així com fa dècades era impensable que les Pedreres de s'Hostal es convertissin en un centre d'interpretació que cada any rep milers de persones, ara la proposta de crear un espai didàctic dedicat a la paret seca pot també convertir-se en un nou reclam cultural i turístic de futur. Segons Laetitia Lara, el projecte ha estat ideat per Federica Mahieu i l'associació Líthica li dóna suport i el vol impulsar. "Hem de recordar que Líthica ve de 'lithos', que en grec significa pedra. L'objectiu de l'associació no només és recuperar les pedreres, també promoure l'ús de la pedra, i la memòria dels oficis relacionats i el patrimoni existent", comenta.

Segons Lara, Federica Mahieu encaixa a la perfecció amb el projecte de Líthica, com a paredadora que coneix de primera mà l'ofici de la pedra en sec i amb les ganes de recuperar la memòria del patrimoni etnològic. Curiosament, tant Lara com Mahieu són dues dones estrangeres vinculades amb el seu ofici artístic i artesanal, respectivament, amb la pedra que fa anys que resideixen a Menorca. Dues persones de fora de l'Illa que s'han convertit en ambaixadores del nostre patrimoni de la pedra en sec en la trobada de Vilafranca.

Segons Mahieu, "tothom coneix Menorca per les construccions de pedra. Són un element distintiu de l'Illa que no passa desapercebut per a les persones que ens visiten. Però realment no existeix cap espai físic on puguin trobar la informació sobre la tècnica de construcció, les diferents tipologies existents d'elements en pedra en sec i la cultura relacionada".

El projecte de Líthica pretén crear aquest espai didàctic a les pedreres, que concentri en un únic lloc les diferents tipologies constructives i elements singulars, com botadors o menjadores, amb panells informatius. En altre cas, qui vulgui veure tota aquesta informació hauria de recórrer arreu de Menorca per poder observar la diversitat constructiva existent.