TW
0

Autofitxa. Vaig néixer a Palma el 1965. Quan tenia 5 anys vam anar a viure a Ciutadella i 10 anys després, a Maó. Es pot dir que som menorquina. Estic casada amb en Guiem de "Cas Gomilas" i tenim 2 fills universitaris, na Laura (22) i en Joan (19). M'agrada llegir, caminar, anar en bicicleta, fer labors, restaurar mobles i els ramells. També xalo molt amb els meus nebots petits.

Quan va començar a fer feina amb la donació de sang?
Acabava de fer 18 anys quan vaig entrar a la Germandat de Donants de Sang de Menorca, a una oficina cedida per l'INSALUD que es trobava a l'antiga Residència Sanitària. Allà hi vam fer 21 anys. Ara en fa 6 que treball per a la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears, tot i que segueixo amb la gestió administrativa de la Germandat. Ambdues entitats comparteixen seu, al carrer Pintor Calbó, des d'on atenem totes les consultes sobre donació de sang, òrgans i medul·la òssia.

Quina feina fa?
Feines de gestió, organització i administració.

Com ha canviat la Germandat?
Vam començar l'any 1984 amb 500 donants, actualment podem comptar amb uns 4.500. Llavors aconseguíem 500 bosses de sang anuals, avui disposem d'unes 3.800. També comptem amb col·lecta fixa a la seu de Maó, els dijous de 18 a 21 h. i organitzem extraccions a totes les poblacions de l'Illa.

I el canvi del Verge del Toro a la seu de Pintor Calbó?
El meu despatx estava a l'entrada de l'hospital, davant l'ascensor i coneixia tothom, metges, infermeres, zeladors... Les relacions amb la gent que treballava a l'hospital eren molt properes. Ara, som enfora de l'hospital, gairebé no hi tenim relació.

En aquell temps, durant una operació, venien familiars del malalt a donar sang. Sabies quan hi havia un accident greu, et relacionaves amb l'entorn sanitari. El servei d'Hematologia processava i servia els components. Avui en dia la sang és enviada a la seu de la Fundació a Palma on s'analitza i es distribueix als diferents hospitals i clíniques de les Illes, segons les seves necessitats.

Tinc molts bons records i estima per la gent que treballava al Verge del Toro. Jo no era empleada de l'hospital, però formava part de la família de "sa Residència".

Aconsegueixen prou sang?
No, sempre en falta. Has de pensar que necessitem més de 200 bosses de sang diàries, a Balears.

Vostè és donant?
Sí, el meu marit i els fills també ho són.

Per què hauríem de donar sang?
Perquè un dia pots ser tu qui la necessita. També és una satisfacció personal perquè saps que ajudes persones malaltes, joves, majors o infants.
Qualsevol persona sana d'entre 18 i 70 anys pot ser donant. És un procés senzill, vas al Centre de Donació de Maó, o al punt de col·lecta, als pobles, t'agafen les dades, un poc d'història i exploració mèdica, en poc més de cinc minuts te fan l'extracció, descanses un poc i et donen un refrigeri.

Com és el donant de sang?
Anònim, reservat, silenciós. Crec que mai rep l'agraïment que es mereix. No valorem la sang. Quan es transfon, s'oblida que una persona generosa va donar la seva sang per a tu.