TW
0

Autofitxa
Som Isabel Martín Sintes (Alaior, 1978), diplomada en turisme i gerent de l'empresa "Menorca sedueix". Treball com a informadora turística per l'Ajuntament d'Alaior. Som Miquel Taltavull Torres (Ciutadella, 1973), també estic diplomat en Turisme i treball a l'oficina d'informació turística de la Fundació Destí a Ciutadella. Hem muntat l'exposició "Coneix el Camí de Cavalls", que estarà oberta fins el dia 22 a l'Espai Xec Coll.

Com va sorgir la idea de muntar l'exposició?
Isabel Martín. Els dos treballàvem a una oficina turística i va sorgir un vincle professional. En una conversa, en Miquel em va proposar fer un DVD sobre el Camí de Cavalls. La idea evolucionà en un projecte més ampli, del qual l'exposició només és una part.
Miquel Taltavull. La idea era donar a conèixer el Camí de Cavalls sense filtres. Exposam fotografies i dos vídeos, sense veu, per a que la gent ho vegi tal qual i ho pugui interpretar a la seva manera.

Com ha estat el procés de recollida del material visual i quan van començar?
I.M. Vam començar el 2008 i fins el 2010. Els dies que teníem lliure i feia bo anàvem fent els 20 trams del Camí de cavalls.
M.T. El 2008 encara no hi havia tot el recorregut marcat i ens vam guiar pel Pla director, la cartografia virtual i els mapes de Joan C. de Nicolás.

Què pot trobar el públic en l'exposició?
M.T. Hi ha dos audiovisuals de les rutes de tramuntana i de migjorn. Hi ha un recorregut a través de fotografies, acompanyades de poemes de Toni Taltavull (Premi Born de novel·la 1983). Volem que la gent conegui el Camí de Cavalls, que hi viatgi a través de les imatges.
I.M. Volem transmetre l'autenticitat del camí. També hi ha un vídeo d'un grup de fillets que canta la cançó popular dedicada al Camí de Cavalls i que s'enregistrà als jardins de Sa Vinyeta. A la vegada hi ha un documental divertit de les imatges del 'making off'.

Vostès que han recorregut de cap a cap el Camí de Cavalls, quin és el tram preferit?
M.T. El tros de Binimel·là, tot i que cada tram té el seu encant.
I.M. De Binimel·là a Ets Alocs, l'etapa més dura, però la més gratificant, sense desmerèixer les altres rutes.

Com millorarien el Camí de Cavalls?
I.M. Seria ideal que el Camí de Cavalls es pugui fer seguit i, per tant, fan falta llocs on la gent pugui romandre i punts d'abastiment.
M.T. Estic d'acord. No es tracta d'afegir noves construccions, sinó d'aprofitar el que hi ha a l'entorn del Camí. De fet, crec que el Consell hi està treballant.
I.M. Amb Virginia Barber vam crear la marca Biosfera Ressorts, amb la idea de reconvertir apartaments en ecoestabliments, un allotjament pels usuaris del Camí de Cavalls que es podrien trobar a les urbanitzacions i que es podria complementar amb els hotels rurals o qualque alberg. La idea va merèixer l'any passat el Premi de Joves Empresaris a Balears.

El Camí de Cavalls, atreu realment als turistes?
M.T. I tant! A l'oficina de Ciutadella ve gent durant tot l'any demanant informació. Però a l'hivern hi ha el 'handicap' del mal temps i la manca d'allotjament.

El projecte, acaba amb l'exposició?
I.M. Hem demanat subvenció al Leader per fer la mostra itinerant i lliurar el material a la Fundació Destí per a la promoció del Camí de Cavalls.