Ahir es van inaugurar a Maó les XXVII Trobades Científiques de la Mediterrània, organitzades per l'IME i la Societat Catalana de Física de l'IEC, que en aquesta ocasió tracten sobre "Energies renovables i emmagatzematge d'energia". Aquestes jornades es perllongaran fins demà i compten amb 22 ponències i una taula rodona sobre els reptes científics i tecnològics a Catalunya relacionats amb l'energia i les estratègies i formes col·laboratives per afrontar-los.
El membre del Comitè organitzador de les Trobades Joan Ramon Morante és director de l'àrea de materials avançats per l'energia de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya, que pertany a la xarxa de centres de recerca de la Generalitat de Catalunya. Morante assegura que l'aposta de futur és l'energia eòlica produïda per aerogeneradors a dintre el mar.
Les jornades no tracten només de produir energies, sinó també del seu emmagatzematge. Per què?
L'energia s'ha de transportar si es produeix en un lloc lluny d'on s'ha d'utilitzar, després hi ha una distribució i per últim hi ha d'haver un ús racional. Quan l'energia es produeix en centrals tèrmiques es pot regular la seva producció a partir de les necessitats. Però ara que s'intenta captar energia del Sol, que és la font primària, sigui fotovoltaica, eòlica, energies renovables, el problema és que són intermitents, en funció de si fa sol o no, si fa vent o no. Avui els molins de vent i les granges fotovoltaiques es connecten directament a la xarxa, però tots els estudis i les previsions demanen tenir emmagatzematge a gran escala d'energia per connectar a la xarxa,
I per a un ús particular?
També si es fa energia renovable distribuïble jo a casa meva m'interessa tenir un sistema d'emmagatzematge per utilitzar en les hores en què l'energia és cara. Estem acostumats que el rebut de la corrent és un preu kw/hora fix, però hi ha països en què el preu és diferent sigui de dia o de nit.
L'energia renovable és cara.
Malgrat tots els valors socials i mediambientals que tenen, el rebut de les energies renovables és més car que altres energies contaminants. L'energia renovable ha de abaratir costos, el que fa que hi hagi necessitat de gran investigació fotovoltaica, eòlica, produccions de termo-solars i d'hidrogen, i la biomassa. Els dos grans reptes de l'energia renovable són abaratir els costos i que es pugui emmagatzemar perquè les fonts són intermitents. Europa busca lliurar-se d'una dependència política de subministres de gas, perquè depèn totalment de Rússia i del nord d'Àfrica, i del petroli. L'economia occidental s'està movent per si en 20 anys pot haver-hi fonts energètiques que el independitzin.
Què pensa dels cotxes elèctrics?
Un altre gran repte és l'automòbil, venim d'una cultura de l'automòbil amb motors de combustió, i està clar que el tema emissions-qualitat d'aire-impacte mediambiental és un preu molt gran. Es fa un gran esforç per introduir una nova cultura de vehicle de transport urbà, elèctric, ha de carregar-se amb energia elèctrica, que si no ha de contaminar necessitem que sigui renovable. El cotxe elèctric s'ha de millorar i baixar costos, les bateries són cares, l'autonomia és curta.
Menorca, per les seves dimensions i al ser Reserva de Biosfera, per quina energia s'ha de decantar?
L'Illa és un típic exemple que en alguns projectes de desenvolupament d'energies renovables seria un panorama ideal per fer una demostració de no carbó. L'eòlica és la més eficient i la de costos més assumibles, tot i que crea rebuig per l'impacte visual dels molins.
Quina seria l'alternativa?
El nostre institut lidera un projecte de poder muntar els molins de vent a dintre del mar, a 5, 10 o 15 kilòmetres de la costa, encara que hagin fondàries de 100 metres, no són molins de vent cimentats a les basses, sinó que són flotants amb unes àncores perquè no derivin. Aquesta és l'aposta de futur de l'energia eòlica, s'ha d'anar confirmant que tot vagi bé, que podria ser la solució per a illes com Menorca, amb camps d'aerogeneradors a 10 o 15 kilòmetres de la costa, no tan alts com els de terra. Hi ha problemes com la corrosió i el cable elèctric submarí per transportar l'energia produïda, però s'ha d'avançar en la seva solució.
I l'energia fotovoltaica?
Sí, és una solució, però el gran repte de l'energia fotovoltaica és que es ha de disminuir el seu cost financer. Una altra cosa és que vengui un polític i que digui que la no contaminació té un preu intangible, la qualitat de vida, que ho valora molt. Però les companyies es mouen amb costos financers, no amb qüestions intangibles.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.