Lullius. Ha merescut el premi Anuaria 2009 atorgat per l’Asociación de Creadores y Tipógrafos de España

TW
0

El dissenyador gràfic i professor de Tipografia a l'Escola Superior Balear, Damià Rotger Miró (Ferreries, 1981), va presentar ahir al Centre Social Rissaga de Ciutadella un dels seus projectes més ambiciosos. Es tracta de la tipografia Lullius, dissenyada en homenatge al pensador mallorquí Ramon Llull.

Després d'un estudi exhaustiu de l'època d'ús d'aquesta lletra manuscrita, Rotger ha arribat a crear 14 famílies i prop de 5.000 caràcters que van des de lletres idèntiques a les que els escrivans traçaven, a unes altres amb un esquelet i una estructura gòtics però amb una interpretació actualitzada i contemporània.

Així mateix, Rotger ha inclòs en aquest estudi antropològic de la lletra una família de floritures, ornaments i fleurons. El dissenyador gràfic assegura que aquesta tipografia té múltiples possibilitats.

"Es pot emprar en qualsevol context, sempre amb mides superiors als 16 punts". Damià Rotger explica que gràcies a la investigació va descobrir que a l'època gòtica s'adaptà l'escriptura carolíngia, anterior a l'època, per redissenyar-la i aconseguir que ocupés un menor espai. "Amb l'actualització de la lletra lul·liana he pretès el mateix objectiu que els escrivans amb la carolíngia", assenyala Rotger.

Així i tot, l'emoció de crear, dissenyar i inventar l'han portat a encetar dos nous projectes, ambdós amb reminiscències molt menorquines. I és que la inspiració de Rotger no pot desprendre's dels seu orígens convertits en font d'inspiració.

Per una banda, està dissenyant una tipografia a cavall entre el classicisme i el romanticisme "amb total essència menorquina" que transmetrà, sens dubte, un caire pausat i tranquil, com passa amb Menorca.

Per altra banda, el dissenyador gràfic ha acudit a l'escriptura dels seus avis per donar via lliure a Nuada, una tipografia del caire manuscrita cursiva i inclinada que recorda la gestualitat dels avantpassats.

L'acte d'ahir va comptar alhora amb unes reflexions de caire més filosòfic sobre la diversitat de tipografies i sobre alguns dels dilemes amb què s'ha hagut d'enfrontar al llarg del seu procés de creació tipogràfic.

Qui sap d'aquí a poc temps, encenem l'ordinador i podem elegir una tipografia amb accent illenc.